Do Bílky se v sobotu sjížděli účastníci Svatováclavské slavnosti
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Bílka – Na prosluněné návsi v Bílce se v sobotu 25. října sešli místní i přespolní, aby se zúčastnili 21. Svatováclavské slavnosti. Počasí organizátorům i účastníkům přálo, návsí zněla hudba, ze stánků voněly klobásy a příchozí začali obsazovat stoly už krátce po poledni.

Tradiční akci pořádá tamní Spolek přátel Českého středohoří v Bílce pod Milešovkou. Ten se mimo jiné zasadil o výstavbu architektonicky unikátní Kaple sv. Václava, která dnes tvoří zajímavou dominantu středu nevelké obce a nahradila kapli původní.

2909bilkakz1

Sobotní akce byla zahájená kolem 14. hodiny. V programu zazněla mimo jiné duchovní i folklorní hudba v podání dívčího sboru VERUM, své vystoupení předvedly děti ze žalanské mateřinky a základní školy. Pohádku pro děti připravilo Divadlo Na klice a finále sobotního večera patřilo kapele Hitshakers, která roztančila celou náves. V průběhu sobotního odpoledne byla možná prohlídka interiéru Kaple sv. Václava a Cesty přátelství.

2909bilkakz2

Členka spolku, Kateřina Naštická, nám prozradila nejbližší plány Spolku přátel Českého středohoří v Bílce pod Milešovkou. „Začneme pracovat na přípravách 22. Svatováclavské slavnosti. Pokud situace dovolí, rádi se se spoluobčany sejdeme v prosinci u zdobení vánočního stromu na návsi, což už je také taková malá místní tradice. Pod taktovkou našeho předsedy, architekta Ivana Noska, vzniká kniha o více jak 20leté činnosti spolku, která by měla být dokončena v příštím roce.“

2909bilkakz4

Kaple sv. Václava: Jde o unikátní stavbu kruhového půdorysu, kterou navrhl architekt Ivan Nosek. Ke spolupráci na výzdobě interiéru přizval sochaře Jana Koblasu. Kaple vznikala mezi lety 1996 – 2000, postupně, podle finančních prostředků, které spolek získával na její výstavbu.

Cesta přátelství: Byla vytvořená ve spolupráci architekta Ivana Noska a sochaře Jana Koblasy. V roce 2002 se v plenéru sešlo 14 umělců z Čech i Německa a vytvořili sochařská díla, která jsou rozmístěna podél cest v okolí Bílky. Projekt symbolizuje cestu k přátelství a upevnění česko-německých vztahů.   

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru