Pomozte zachránit historický skvost - bohosudovské varhany. Můžete adoptovat jednu z píšťal
Schiffnerovy varhany v Poutní bazilice Panny Marie Sedmibolestné. Foto zdroj: www.varhanybohosudov.cz
Zajímavosti

Teplicko - Nádherná stavba v samém centru Krupky - Bohosudova. Poutní bazilika Panny Marie Sedmibolestné. Svým historickým a společensko-kulturním významem výrazně přesahuje hranice regionu. Věděli jste, že v sobě ukrývá poklad?

Jedná se o vzácnost, perlu, kterou bychom měli chránit pro nás i budoucí generace. Tímto skutečným historickým skvostem jsou Schiffnerovy varhany. Ač bezpochyby jde o hudební nástroj evropského formátu, svým hendikepovaným hraním volá o pomoc. Pláče.

Mnozí z nás pláč varhan slyší a jejich prosbu o pomoc se snaží šířit dál. Je jich však zatím málo. Proto se Spolek pro záchranu bohosudovských varhan rozhodl požádat o možnost konání veřejné sbírky. "Pevně věříme, že společnými silami a prostřednictvím finančních darů odvrátíme nevyhnutelné, totiž že varhany umlknou úplně," říká předsedkyně spolku Lenka Doubková.

POJĎME SI HRÁT!

A to doslova! Spolek připravil na webových stránkách www.varhanybohosudov.cz projekt s názvem „Adopce píšťal“. U každého funkčního rejstříku si můžete poslechnout jeho autentickou nahrávku. "Nahrávky jsme připravovali ve spolupráci s významným českým hudebním skladatelem, dirigentem a varhaníkem Milošem Bokem, což byla pro nás skutečně obrovská čest," doplňuje Lenka Doubková. 

Pro finanční dary jsou zvolené moderní, jednoduché a pohodlné on-line platební metody. S „adoptovanou“ píšťalou získáte od spolku také certifikát. Rovněž vám může být zasláno potvrzení o daru, kterým je možné si snížit základ daně.

V čem vaše peníze pomůžou?

Všechny peníze půjdou jednoznačně na generální opravu bohosudovských varhan. Těm je už 116 let a nikdy se zásadním způsobem neopravovaly, takže se ocitají na pokraji své životnosti. Varhany jsou velmi znečištěné, objevuje se nefunkčnost a deformace po letitém používání a také červotoč. Je potřeba je proto celé demontovat, rozebrat na jednotlivé píšťaly, opravit přístroje k ovládání registrů a provést mnoho dalších odborných varhanářských činností.

Co přinesou opravené varhany nám všem?

Radost a krásu. Uslyšíme jejich kouzelný zvuk, nádherné jemné barvy… Celkový témbr bude mírně zaladěný do smykavé barvy, naplno se rozvine jejich perfektní odstupňování síly v jednotlivých registrech, jedinečné pléno, majestátní, přitom nevtíravé a velmi barevné. Budou s námi při nejrůznějších příležitostech, společenských a kulturních setkáních, ať už to budou varhanní koncerty nebo vystoupení našich dětí, svatební nebo smuteční obřady, hudební doprovody mší či předávání maturitních vysvědčení. Ve spojení s blízkou ZUŠ a Konzervatoří se na nich mohou učit naše děti. Třeba tak společně umožníme vznik nové generace varhaníků.

Na začátku byla myšlenka, sen… Pojďme si nyní své sny plnit, proměnit je v realitu. "Víme, že cesta k tomuto cíli není a nebude jednoduchá, ale pevně věříme, že společnými silami dokážeme varhany opravit a nakonec je rozeznít v jejich plné síle. Děkujeme vám," uzavírá předsedkyně spolku Lenka Doubková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru