KURIOZITA: Zákazníky Alzy obsluhuje robotická Dášenka. Co všechno umí?
Foto: Alza
Zajímavosti

Praha - Lídr české e-commerce Alza.cz jako první přivezl do České republiky robotického psa SPOT americké společnosti Boston Dynamics. Novému členovi týmu, který začíná v Alze pomáhat, říkají kolegové Dášeňka. Alza zároveň výrazně rozšířila sekci robotů ve svém e-shopu a na možnostech jejich využití spolupracuje s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT.

Alza do České republiky jako první přivádí americkou značku Boston Dynamics, která vyrábí jedny z nejpokročilejších robotů současnosti.

„V Alze máme rádi inovace a chceme být těmi, kdo nová témata otevírá. I proto jsme nesmírně rádi, že se nám celosvětově známou značku podařilo do České republiky přivést, věříme totiž, že robotika bude stále populárnější a užitečnější. Příkladem mohou být stále oblíbenější robotické vysavače nebo sekačky,“ uvádí Jan Sadílek, marketingový ředitel Alza.cz.

2712alzakz2

Foto: Alza

V laboratořích Boston Dynamics metr dlouhého a více než 30kilového robota naučili pohybovat po různých površích, a to rychlostí až 6 km/h. Díky několika kamerám dokáže monitorovat své okolí v rozsahu 360°, zvládne přenést zátěž do 14 kilogramů a je voděodolný. Snadno vyměnitelná baterie vydrží 90 minut provozu. Díky odolnosti před vysokými i nízkými teplotami mu nevadí nasazení v extrémních podmínkách.

Alza robota plánuje testovat v různých prostředích a situacích. Díky čtyřem nohám mu nečiní potíže chůze po schodech, dovede automaticky překonávat překážky nebo si otevřít robotickou rukou dveře. To umožňuje například donesení objednávky zákazníkovi na pobočce i až do jeho bytu. Právě zákazníci se budou moci zapojit a v soutěži na facebookovém profilu Alzy navrhovat možnosti využití nového člena týmu. Autor vybraného návrhu získá možnost zapojit se do testování a sám si vyzkoušet, co pes Dášeňka zvládne.

2712alzakz1

Foto: Alza

Firma některé zástupce robotů Boston Dynamic již před rokem přidala do své nabídky, dosud je však nezačala reálně prodávat. To plánuje v nejbližší době změnit. Celou kategorii významně rozšiřuje a chce robotiku zpřístupnit široké veřejnosti, také proto do své nabídky přidala i cenově dostupnější výrobky. Prodejní cena robota Spot zatím nebyla stanovena. Pořizovací cena se pohybuje okolo 2 milionů korun.

E-shop chce tímto krokem ukázat veřejnosti, že postupně se v našich životech stanou běžní i sofistikovanější robotičtí pomocníci než jen vysavače a chytré reproduktory. Také proto navázal spolupráci s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT s cílem ještě lépe prozkoumat možnosti praktického využití robotiky v logistice i domácnostech.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru