Výhody spořicího účtu – bezpečné uložení v bance a peníze kdykoliv po ruce
Foto: Karolina Grabowska / Pexels
Zajímavosti

Vždy se hodí mít naspořený finanční polštář. Díky němu můžete bez stresu a půjček přestát ztrátu zaměstnání, rozbité auto nebo jiné nenadálé výdaje. K pravidelnému odkládání financí na horší časy nebo na dovolenou se skvěle hodí spořicí účet.

Výhody spořicího účtu

Uložením peněz do obálky se připravujete o jejich reálnou hodnotu kvůli inflaci, kterou alespoň částečně vyvažují úroky poskytované bankou. Spořicí účet vaše úspory dokáže zhodnotit, a navíc jsou peníze uložené v instituci chráněné tzv. povinným pojištěním vkladů, které zaručuje náhradu do výše odpovídající 100 000 eur. Své finance máte kdykoliv k dispozici (na rozdíl od těch na termínovaném účtu) a u většiny bank ani nemusíte skládat minimální vklad. Všechny transakce pak pohodlně ovládáte přes internetové bankovnictví v počítači nebo chytrém telefonu.

Díky snadné obsluze a vždy dostupným financím dávají spořicímu účtu přednost mnozí začínající střadatelé. Kvůli jeho sjednání ani nemusíte chodit do banky – většina institucí nabízí možnost jeho založení online nebo přes aplikaci.

Nevýhodou spořicího účtu může být požadavek některých bank na souběžné sjednání běžného účtu či poplatky za jeho vedení a bankovní služby. Existují ale i spořicí účty s běžnými službami zdarma, jeden takový nabízí třeba Banka CREDITAS (Spořicí účet +).

Jak naspořit co nejvíce?

Jakmile si založíte spořicí účet, měli byste začít dodržovat několik pravidel, která vám pomohou ušetřit ještě více peněz.

  • Posílejte na účet každý měsíc stejnou částku, a to ideálně prostřednictvím trvalého příkazu. Pravidelným spořením si na výdaj zvyknete a docílíte tak postupného narůstání finančního polštáře. Nemusíte hned ukládat desetitisíce korun, s ohledem na svoji finanční situaci můžete začít na několika stovkách. Postupně lze odkládanou částku navyšovat.
  • Mějte přehled o svých příjmech a výdajích. Vyplatí se vše si zaznamenávat do aplikace či do sešitu. Možná tak přijdete na platby za služby, které vlastně nepotřebujete.
  • Aktualizujte své smlouvy. Pro ještě větší úsporu projděte své staré smlouvy, například úvěrovou nebo pojistnou. Po několika letech od jejich založení se nabídky bank a pojišťoven mohly hodně změnit.
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru