Historickou vápenku se podařilo zachránit před rozpadnutím. Slavnostně se otevře na jaře
Foto: Lesy ČR
Zajímavosti

Krušné hory - Vápenku z 19. století v lesích mezi obcemi Háj u Loučné pod Klínovcem a Kovářská na Chomutovsku v Ústeckém kraji zachránila před rozpadnutím kompletní sanace objektu v režii Lesů České republiky. Podnik investoval 6,6 milionů korun. Práce trvaly od května 2017 do letošního listopadu. Areál je veřejně přístupný, slavnostně se otevře na jaře 2020.

Obě věže – jižní i severní jsou staticky zajištěné, kamenné zdivo opravené a spáry konzervované. Klenby dozdil lomový kámen, stejně jako záklenky a odlehčovací oblouky. Severní věž stahují na několika místech železná táhla patrná na vnějším zdivu. Cihly tvoří stavební detaily otvorů, špalet a sdružených obloukových oken i plochých kleneb nad prvním podlažím. Pro vyzdívky pecí i táhel ve vyšších podlažích se využily struskové tvárnice a k ohnivzdorné vyzdívce pecí zase šamotové cihly. Vápenku nově lemuje kamenný chodník. Vše o historii i rekonstrukci se návštěvníci dozvědí z informačních tabulí umístěných v areálu, kde jsou také dva nové přístřešky. „Jižní část věže vápenky chceme zpřístupnit veřejnosti. Vybudovali jsme tedy dřevěné schodiště se zábradlím a vnitřní pultovou střechu,“ uvedl Stanislav Liška, lesní správce z Klášterce z Lesů České republiky a dodal: „S městem Loučná pod Klínovcem nyní jednáme o veřejném využívání objektu a prohlídkách s průvodcem“.

Vápenec se těžil v lomu za vápenkou už v 18. století. Kulturní a technickou památku se dvěma pecemi a dalšími objekty vybudoval v první polovině 19. století šlechtický rod Buquoyů. Objekt svému účelu sloužil až do poloviny 20. let 20. století. Z historického parcelního protokolu známe i jeho plochu – deset čtverečních sáhů, podle rakouské měrné soustavy 36 metrů čtverečních.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru