V železničním depozitáři Národního technického muzea v Chomutově začala letní sezóna
Železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Chomutov - Každoroční tradiční Dny otevřených dveří pro veřejnost v Železničním depozitáři Národního technického muzea (NTM) v Chomutově budou v roce 2017 výrazně rozšířeny. Železniční sbírka, která dokumentuje technický vývoj železničních vozidel od druhé poloviny 19. století do současnosti, je pro veřejnost zpřístupněna od 1. 6. do 1. 10 2017, tedy vždy čtyři dny v týdnu po čtyři měsíce.

Generální ředitel NTM Karel Ksandr připomíná: „Národní technické muzeum tak chce v roce 185. výročí úmrtí chomutovského rodáka Františka Josefa Gerstnera, průkopníka železnice a prvního ředitele Královského stavovského technického učiliště v Praze - předchůdce dnešního ČVUT, připomenout význam rozvoje železnice pro rozkvět Českých zemí. NTM spravuje největší státní sbírku historických kolejových vozidel na území České republiky. Návštěvníci si v depozitáři mohou prohlédnout téměř 100 kolejových vozidel: parní lokomotivy, lokomotivy elektrické a dieselové, salonní vozy a mnohé další.“

Zájemci o dopravní techniku, zejména o dějiny a vývoj kolejové drážní dopravy, mají tedy možnost se po celou letní sezónu potěšit mimořádnou sbírkou kolejových vozidel nejrůznějších typů a několika rozchodů: od parní lokomotivy vyrobené v roce 1870 až po kolejový sněhový pluh z roku 1980. K vidění jsou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla, která donedávna sloužila v pravidelném provozu u Českých drah a teď jsou připravena pro zachování ve sbírce.

OTEVÍRACÍ DOBA 2017

  • 1. června - 1. října 2017
  • čtvrtek, pátek, sobota, neděle
  • 10.00 - 17.00
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru