Policie plánuje více využívat drony. Pomohou třeba při pátrání po pohřešovaných lidech
Policejní dron, který má od loňska středočeská policie. Foto: Policie ČR
Zajímavosti

ČR – V Česku možná vzniknou čtyři nová stanoviště Letecké služby Policie ČR, na kterých budou k dispozici policejní drony. Jejich flotila má dosáhnout skoro tří desítek strojů.

Vyplývá to z materiálu Ministerstva vnitra, který schválila vláda. Materiál vyhodnocuje možnosti využívání bezpilotních prostředků a současně definuje možná bezpečnostní rizika, která jejich volné využívání může přinášet.

Materiál mj. reaguje na skutečnost, že v poslední době došlo k rychlému vývoji technologií i k větší dostupnosti dronů. „Policie ČR počítá s tím, že drony lze využít např. pro pátrání po pohřešovaných osobách v těžko přístupném terénu, monitorování bezpečnostních opatření, dokumentaci při požárech a dalších živelních pohromách nebo např. při pyrotechnickém průzkumu,“ uvedla Lucie Nováková, ředitelka odboru tisku a public relations Ministerstva vnitra.

V této souvislosti je připravena k podpisu dohoda mezi ministerstvy vnitra a dopravy o provozování policejních dronů. K plnění těchto účelů by měla vzniknout čtyři nová stanoviště Letecké služby Policie ČR, konkrétně v Praze by mělo stanoviště zahájit provoz v první polovině roku 2018, v roce 2019 by podobné základny měly začít fungovat v Brně, Ostravě a Českých Budějovicích.

Celkem by policie měla pracovat s 20 základními drony pro podporu při běžných činnostech a sedmi tzv. sofistikovanými drony. Vzniknout by pak mělo 28 nových specializovaných míst.

Současně policie také kvůli možnému zneužití dronů k trestné činnosti připraví vznik ad hoc skupiny z pracovníků Ochranné služby, Pyrotechnické služby nebo Útvaru zvláštních činností, která bude ochranu před zneužitím dronů systematicky řešit.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru