Radek Molík: I starý dluh dokáže připravit o byt
Radek Molík
Zajímavosti

Ústecký kraj - Téměř každý sní o svém vlastním domově. Koupě bytu nebo dokonce domu není levná záležitost a případnému nezdaru se chtějí vyhnout kupující i prodávající.

Noviny pravidelně plní příběhy lidí, kteří chtěli bydlet, ale nakonec svůj nový domov nemají a často přišli i o nemalou částku peněz. Nejtypičtější případ vypadá tak, že si člověk vyhlédne ideální byt, zaplatí zálohu, často ve výši několika desítek tisíc, a pak si jde vyžádat od banky úvěr. A v tu chvíli se jim začne sen bořit jako domeček z karet.

Banka peníze odmítne poskytnout a neseriózní prodejce si zálohu ponechá. „Ano, i takové případy se stávají. Problémy s půjčkou mají hlavně ti, kteří dostávají větší část výplaty na ruku a na pásce mají jen malou část. Takových lidí je na Mostecku hodně,“ podotýká realitní makléř Radek Molík, jenž řídí největší realitní kancelář na severu Čech Molík reality s.r.o.

Vyhnout se takovému zklamání mohou lidé tím, že se obrátí na odborníky, kteří jim lehce vypočítají, na jakou částku dosáhnou a podle toho se mohou řídit při výběru nového domova. „Spolupracujeme s lidmi, kteří se v této oblasti pohybují řadu let. Neustále jsou v kontaktu s bankami a umí s nimi jednat. Když nás osloví klient, nejprve mu domluvíme schůzku právě s tímto člověkem. Společně vyberou bankovní ústav, který jim skutečně poskytne nejlepší půjčku s dobrými podmínkami. Navíc umí kombinovat i různé způsoby financování koupě, řada lidí si totiž ukládá peníze na stavební spoření,“ popisuje praxi Radek Molík ve své realitce.

Na nečekaný problém mohou narazit i lidé, kteří mají sice dostatečný příjem, ale dříve byli dlužníky. „Výmaz z registru dlužníků trvá někdy opravdu dlouho. A ne všechny banky akceptují fakt, že už máte dluh splacený. Náš spolupracovník buď může zapracovat na rychlejším výmazu z rejstříku, nebo dokáže najít banku, které fakt, že je klient ještě stále v registru, přestože už nic nedluží, pro poskytnutí úvěru nevadí,“ vysvětluje úspěšný makléř.

0605molik2

Pomoci s dluhy však Molík reality s.r.o. umí i druhé straně – tedy dlužníkům, kteří nezvládají splácet své dluhy a mohli by o nemovitost přijít, přestože ta má vyšší hodnotu než je jejich dlužná částka. „V takovém případě my dlužnou částku okamžitě zaplatíme z firemních peněz, následně nemovitost prodáme a po odečtení provize, kterou máme nejnižší na trhu, peníze našemu klientovi vyplatíme,“ popisuje praxi, která pomohla již dlouhé řadě lidí.

Pokud majitele nic takového netrápí a rozhodne se při prodeji oslovit tuto kancelář, dostane několik nabídek, z nichž si vybere. „Někteří chtějí peníze okamžitě, proto souhlasí s nižší výkupní cenou. Přišla sem například klientka, s tím, že chce prodat byt za sto tisíc. Upozornil jsem ji, že by mohla získat mnohem více peněz, jen to bude chvíli trvat. A ona, že už je na sklonku života a nemá čas čekat, takže jsem ji okamžitě vyplatil,“ popisuje první variantu Radek Molík. Druhou variantou je, že se nabídne standardní cena bytu na trhu, přičemž se počítá s tím, že se byt prodá také poměrně rychle.

„Poslední variantou je nasadit vyšší cenu podle přání majitele a tehdy se čeká na klienta, který se do nemovitosti doslova zamiluje a bude ji chtít, přestože by podobný dům či byt mohl získat na jiném místě levněji,“ vysvětluje Radek Molík s tím, že v obou případech platí, že jakmile z prodeje získá realitka od kupujícího danou částku, v co nejkratším čase ji posílá původnímu majiteli. „Nemám jediný důvod zbytečně zadržovat peníze u nás na účtu. Zakládáme si na důvěře, kterou v nás klient má, proto děláme vše pro to, abychom si ji zachovali,“ uzavírá Radek Molík.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru