Organizované skupiny okrádají řidiče! Vybrali jste peníze a jdete do auta? Buďte obezřetní
Ilustrační foto
Teplice

ČR - V posledních měsících policisté po celé zemi zaznamenali desítky případů krádeží, především finančních hotovostí z vozidel, kterých se dopouštějí organizované skupiny zločinců ze zahraničí. Jejich oběti přišly v jednotlivých případech o desetitisíce až statisíce korun. V jednom případě i o miliony korun.

"Pachatelé si vyhlíží své oběti například před bankou a směnárnou. Poté je sledují a čekají na vhodnou chvíli, například odstavení vozidla u obchodu, na parkovišti nebo na čerpací stanici. Během tohoto odstavení poškodí pneumatiku. Pachatelé často cílí také na řidiče kurýrních služeb a dodávek, které sledují při jejich práci a za pomoci technického zařízení zablokují uzamčení vozidla, případně do vozidla násilně vniknou a odcizí finanční hotovost, doklady a vše, co má nějakou cenu," uvádí Jakub Vinčálek, mluvčí Policejního prezidia ČR.

Jak to celé probíhá?

Přijdete k vozidlu a zjistíte, že je prázdná pneumatika. Pustíte se do výměny kola, a když máte hotovo, věci uložené do vozidla jsou pryč. V mnoha případech se řidič, který provedl nějakou finanční transakci v bance nebo směnárně peněz, vydá na cestu a pachatelé ho sledují na vhodné místo (parkoviště, obchody, benzínové čerpací stanice). Tam se jim podaří propíchnout pneumatiku, řidič začne vyměňovat píchlou pneumatiku a dojde ke krádeži. Pachatelé se nepozorovaně přiblíží k neuzamčenému vozidlu a odcizí převáženou finanční hotovost, doklady, platební karty. Než se pachatelům podaří píchnout pneumatiku, jsou schopni řidiče sledovat desítky a někdy i stovky kilometrů.

Přijdete k vozidlu a zjistíte, že jsou vaše osobní věci pryč. Vozidlo je odemčené, přestože jste ho zamkli. Pachatelé využívají technického zřízení pro blokování uzamčení vozidla.

V době, kdy kurýr předává zásilku, pachatelé vniknou do kabiny dodávky a odcizí finanční hotovost s doklady používané při kurýrní službě a zásobování.

"Proto buďte prosím obezřetní, zda vás někdo po směně peněz nesleduje. Pokud došlo k defektu na vašem vozidle, své vozidlo při výměně kola vždy zamkněte. Uzamčení auta fyzicky zkontrolujte. A rozhodně v něm nenechávejte žádné cennosti. Auto není trezor!" dodal Jakub Vinčálek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru