Průměrná hrubá měsíční mzda v Ústeckém kraji mírně vzrostla. Ze všech krajů ČR ale nejméně
Ilustrační foto: E-deníky.cz
Teplice

Ústecký kraj - Ve druhém čtvrtletí roku 2022 průměrná hrubá měsíční mzda v Ústeckém kraji proti stejnému období předchozího roku mírně vzrostla, zatímco počet zaměstnanců poklesl.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda dosáhla v kraji ve 2. čtvrtletí roku 2022 v přepočtu na plně zaměstnané osoby částky 36 866 Kč. V porovnání se stejným obdobím roku 2021 se zvýšila o 592 Kč (o 1,6 %). Navýšení bylo ze všech krajů v Ústeckém kraji nejnižší. Za mzdou v hlavním městě Praze, která je dlouhodobě nejvyšší, zaostávala průměrná mzda zaměstnanců Ústeckého kraje o 12 355 Kč, tj. o 25,1 %.

Reálná mzda kvůli navýšení spotřebitelských cen klesá

Navýšení spotřebitelských cen ve 2. čtvrtletí letošního roku o 15,8 % vedlo k reálnému poklesu mzdy za celou Českou republiku o 9,8 %. K poklesu došlo ve všech krajích republiky. Snížení reálné mzdy v Ústeckém kraji o 12,3 % bylo v mezikrajovém srovnání nejvyšší.

Počet zaměstnanců u subjektů s pracovištěm na území Ústeckého kraje meziročně poklesl o 0,7 tisíc osob, tj. o 0,3 % a dosáhl 241,4 tisíc osob. K meziročnímu poklesu počtu pracovníků došlo ještě v Libereckém kraji, v ostatních krajích se jejich počet zvýšil.

Za celé první pololetí roku 2022 vzrostla průměrná nominální mzda v kraji o 3,6 %, reálně však poklesla o 8,7 %. Ve všech krajích s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje, kde počet zaměstnanců mírně poklesl, zaměstnanost meziročně vzrostla. Snížení v Ústeckém kraji představovalo o 0,4 %, tj. 1 tisíc zaměstnanců.

 

Zdroj: Český statistický úřad

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru