Od středy 17. srpna je vyhlášený zákaz odběru povrchových vod
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko – Odbor životního prostředí teplického magistrátu vyhlásil od středy 17. srpna do konce října zákaz odběru povrchových vod. Důvodem je dlouhotrvající sucho, které má za následek významné snížení průtoku ve vodních tocích, kde dochází ke kyslíkovému deficitu, k vážnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů a k ohrožení zajištění funkcí vodního toku. Na podnět Povodí Ohře proto magistrát přistoupil k vyhlášení zákazu odběru povrchových vod.

Zákaz se týká většiny vodních toků na Teplicku. Nevztahuje se například na odběry pro vodárenské účely, pro požární účely, na využívání závlah ve prospěch zemědělské a potravinářské produkce, na povrchové vody z vodních nádrží, jejichž účelem jsou uvedené odběry vody ani na odběr povrchových vod pro elektrárny nebo sklárny.

Vodoprávní úřad stanovil dobu zákazu odběru povrchových vod do konce října letošního roku. V případě, že dojde ke zlepšení situace, může dojít k jeho zrušení. V tuto chvíli ale platí zákaz odběru povrchových vod, jehož porušení bude řešeno s využitím maximálních sankcí. Pokud se porušení dopustí fyzická osoba, hrozí sankce až do výše 50 tisíc korun a v případě podnikajících právnických nebo fyzických osob, může sankce dosáhnout až k částce 100 tisíc korun.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru