Na úsporu energií v domácnostech se připravte ještě před zimou. Ministerstvo radí, jak na to
ilustrační foto: CC0
Teplice

ČR - Úsporná sprchová hlavice, reflexní fólie za radiátory i správná izolace dveří a oken. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo seznam několika tipů a rad, jaká opatření mohou domácnostem pomoci snížit spotřebu energií v čele s plynem.

„Čím méně plynu spotřebujeme, tím méně ho budeme muset odebrat z Ruska. Proto jsou úspory energií významným prvkem naší obrany v energetické válce, kterou proti nám vede ruský diktátor Vladimir Putin,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Průměrná spotřeba domácností energie v Česku přepočtená na počet obyvatel, je skoro o 20 procent vyšší než průměr Evropské unie.

Největší potenciál pro snížení spotřeby plynu u domácností je v případě vytápění. „Na to domácnosti spotřebují zhruba 60 procent své celkové spotřeby energií. A v českých domácnostech je přitom měrná spotřeba energií na vytápění třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce,“ dodává ministr Síkela.

Snižování teploty v domácnostech je tedy jedním z nejlepších způsobů, jak spotřebu plynu snížit. Každý stupeň dolů znamená snížení spotřeby energií zhruba o 5 procent. V létě samozřejmě snižovat teplotu není možné, lze však přijmout opatření, která v domácnosti s úsporami energií v zimě pomohou. MPO připravilo seznam několika takových opatření.

Pokud protahují okna či dveře, lze použít například silikonové těsnění. Omezí se tak nepříjemné profukování, tepelné ztráty a tím se sníží spotřeba energie na vytápění. Radiátory a další zdroje tepla by neměly být blokovány nábytkem nebo zakryty záclonami. Vyšší účinnost radiátorů a dalších zdrojů tepla lze zajistit reflexními fóliemi nalepenými za radiátory, které teplo odráží zpět do obytného prostoru. Úsporu energií zajistí i úsporná sprchová hlavice a úsporná páková baterie.

Pro rady ohledně úspor energií se mohou lidé obracet na energetická konzultační střediska EKIS. Experti v oblasti energetiky zdarma poradí, jak ušetřit. Rady poskytnou i online, podrobnosti jsou na https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/i-ekis.

MPO už dříve vydalo manuál, který radí, jak na úspory ve veřejných budovách. Vláda dala jednotlivým rezortům za úkol tento manuál dodržovat a realizovat úsporná opatření ve státních budovách. Vyhodnocení bude provedeno v prvním čtvrtletí roku 2023 na základě povinného reportingu spotřeby energie ústředních orgánů státní správy podle zákona o hospodaření energií. Že je reálné dosáhnout větších energetických úspor, ukazuje zkušenost MPO. To na přelomu roku snížilo teplotu v kancelářích o 1,5 stupně, teplotu na chodbách a sociálních zařízeních o 3 stupně a snížilo také teplotu vody. Tato opatřeni ministerstvu umožnila snížit spotřebu plynu o 24 procent.

1108letak

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru