Výkřik do tmy podepsala necelá padesátka lidí
Trasou jednosměrek kolem botanické zahrady jezdí i turistický vláček Humboldt
Teplice

Teplice – V průběhu července kolovala na facebooku v teplických skupinách petice na zrušení zastávek nové linky 110. Jde o novou linku MHD ve zkušebním provozu, která obsluhuje části, kam dosud městská hromadná doprava nezajížděla. Lokalitu u Botanické zahrady v Teplicích a například také V Závětří, kde žije početné zastoupení seniorů. Petici do současné doby podepsala hrstka lidí.

Autor petice, Jan Valenta, jako hlavní důvody požadavku na zrušení autobusových zastávek v šanovských jednosměrkách uvádí vysoké náklady na provoz linky, se kterou, jak tvrdí, nikdo nejezdí. Rovněž zmiňuje ekologické dopady provozu dieselových autobusů v lázeňské lokalitě a narušování hladkého průběhu dopravy. Autor petice v této souvislosti zmiňuje možnost vytvoření jediné zastávky na obousměrné ulici Pod Doubravkou u Kovárny, aby autobus nemusel projíždět jednosměrkami jako je J. Suka nebo Novákova.

V lokalitě kolem botanické zahrady jsou tři mateřské školy a jedna školní jídelna. V době mezi 14.-16. hodinou, kdy rodiče děti vyzvedávají, je zde občas problematické zaparkovat. Někteří řidiči tak auta staví i na místech, kde jejich vozy následně brání průjezdu autobusu nebo turistického vláčku Humboldt. K zablokování dopravy i na dobu půl hodiny, kdy se jeden nebo oba dopravní prostředky v lokalitě nemohly kvůli špatně zaparkovaným automobilům vytočit, už zde došlo několikrát.

Nicméně, řada zejména starších lidí možnost dopravy autobusem do města nebo k lékaři vítá. „Každý nemá auto a dostat se od botanky na nákup nebo k doktorovi tady bylo vždycky obtížné. Jsme rádi, že tu teď máme zastávku u nosu,“ řekla nám Růžena H., která bydlí v této lokalitě už 30 let a v pátek kolem 10. hodiny čekala na zastávce. Její názor sdíleli i další obyvatelé lokality.

„Sice autobus nejezdí plně obsazený, ale prázdný nejezdí. A vzhledem k tomu, že v této lokalitě žijí starší lidé, tak je odveze rovnou do nemocnice. Určitě bych linku nerušila,“ uvádí komentář k petici zveřejněné na fcebooku Lucie B. Linku 110 využívají cestující i k návštěvě botanické zahrady, před kterou stojí jedna ze zastávek. Jako alternativu k vláčku Humboldt, který jezdí v delších intervalech.

Teplický primátor a senátor Parlamentu ČR Hynek Hanza už při některých prvních negativních reakcích v souvislosti se zavedením linky 110 zdůraznil, že se jedná o zkušební provoz. Ten bude po roce vyhodnocen a na základě výsledků dojde k potřebným úpravám a opatřením. A jak vyplývá z informace, která zazněla na jednom ze zasedání teplických zastupitelů, pro zavedení autobusové linky do zmiňovaných lokalit volali sami zdejší obyvatelé.

„Mně ta petice trochu připomíná výkřik do tmy. Petici pro petici,“ komentuje záležitosti Radek K., který v Šanově bydlí už čtvrt století. „Lidem se nezavděčíte, ať děláte, co chcete. A profil autora petice je stejně s největší pravděpodobností falešný.“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru