V Havlíčkových sadech někdo poškodil pomník se sochou rudoarmějce
Ruskou okupaci v srpnu 1968 přečkal pomník bez poškození. Tentokrát trestu horkých hlav neunikl.
Teplice

Teplice – V souvislosti s událostmi kolem válečného konfliktu na Ukrajině projevují lidé svoji účast s ukrajinským lidem různě. Přispívají do sbírek, nabízejí ubytování, pomáhají v řadách dobrovolníků a podobně. Projevují rovněž vyjádření nesouhlasu s napadením Ukrajiny ruskou armádou a podporu Ukrajinců různými informačními zdroji, včetně sociálních sítí. Najdou se ale i lidé, kteří volí poněkud zvláštní způsob protestu.

V Havlíčkových sadech v Teplicích někdo poškodil památník se sochou rudoarmějce. Červeným sprejem postříkal postavu v nadživotní velikosti, reliéf znaku ruské armády, umístěný na nízkém soklu, který sloužil jako nosič pro pochodeň a na schody nastříkal nápis No war pleas! Podle informací sobotního zpravodajství v ČT 1 dochází k poškozování podobných pomníků v různých městech celé České republiky.

edeniky 2048

Památník rudoarmějce v Hlavlíčkových sadech byl vytvořený v roce 1955 akademickým sochařem Antonínem Kalvodou k 10. výročí osvobození ČSR sovětskou armádou. Podél cesty k pomníku je po obou stranách řada devíti symbolických náhrobků obětí ruských vojáků při osvobozování Teplic. Pomník byl v období let 1958-1998 na seznamu kulturních památek.

Na stejném místě v Havlíčkových sadech dříve stával pomník Obětem 1. světové války, odhalený v červnu roku 1930. Na cihlovém podstavci bylo umístěných osm reliéfů, které znázorňovaly loučení vojáků s rodinami, jejich odchod na frontu, truchlící ženy, a různé sekvence válečného dění. V desetimetrové výšce, na samém vrcholu pomníku, stál umírající lev z mědi, zasažený kopím. Po roce 1945 byl pomník se lvem odstraněn a na jeho místo instalován pomník s rudoarmějcem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru