Že nás zima opustila? Kdepak, o víkendu přijde vydatné sněžení!
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - V úvodu tohoto týdne teploměry v Česku ukázaly až -27 °C. Ale uplynulo sotva pár dnů a hlásily až 12 °C. Češi nevědí, co chtějí, mohlo by se zdát, kór když jejich poslanci se rvát... Jste-li spíše zimomilní tvorové, není třeba smutnit. Navzdory citelnému oteplení se s námi paní zima ještě nerozloučila, ostatně plánuje Česko zasypat sněhem. A nejvíce sněhových vloček zdá se pošle do severozápadních a severních Čech. Tak hurá do hor, klidně i na lyže. Samozřejmě s respíkem...

Jeden by řekl, že mnoho povyku pro nic. Vody českého internetu byly plné zmínek o blížících se arktických mrazech, ale ve finále taková kosa nebyla. No u nás na severozápadě a severu ne, ve východnějších částech republiky však ano. Nejvíce mrzlo v Orlickém Záhoří, jedna z tamních stanic zaznamenala -27,0 °C. Pod -20 °C ale rtuť teploměru klesla například i v Ostravě, a to v noci na pondělí 18. ledna, kdy mrazivá vlna vrcholila. U jezera Most bylo -8 °C, přičemž tatáž hodnota byla hlášena také z Litvínova anebo Meziboří. Dubí se dočkalo -9 °C, Sněžník -10 °C, Tisá -11 °C. Mrzlo, sníh na zemi byl, tak co.

Jak to tedy (ne)bude s tím údajným vydatným sněžením v nadcházejících dnech, hm?

PÁTEK 22. LEDNA

Končící čerstvé jihozápadní proudění, které vyhnalo třeskuté mrazy nejen z Česka, ale i Polska anebo Běloruska, přinese proměnlivou oblačnost. Jinými slovy chvíli oblačno až zataženo, chvíli naopak polojasno, možná až skoro jasno. Každopádně srážky žádné. Alespoň podle kompjůtru né. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 9 °C, jen ojediněle, v místech, které neprofoukne teplý jihozápadní vítr, o pár stupňů méně.

SOBOTA 23. LEDNA

Irek. Trochu tam je slyšet Star Trek, ačkoli nejlepší sci-fi seriál je Hvězdná brána. Ale nehádejme se. Podstatné je to, že Irek je tlaková níže, která ovlivní počasí v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, avšak hlavně v Čechách. Přitáhne s sebou srážky, docela dost srážek – aktuální odhady hovoří o přibližně 15 mm. A to ve formě sněhu, čili v překladu to znamená, že spadne 15 cm sněhu. Pěkné, ale co teploty? Hory mohou být v klidu, od půlnoci do půlnoci lehce pod nulou, tudíž co mraky dají, to na zemi zůstane. Situace v nižších nadmořských výškách už bude horší. Sice bude všude chumelit, ale při teplotách nejčastěji okolo 1 až 2 °C. Prostě vyražte do hor a šmitec.

NEDĚLE 24. LEDEN

No tě péro, přesně měsíc po Vánocích! Že ten čas plyne rychleji a rychleji? Milena nás ochladí, v ranních hodinách teploty klesnou k hodnotám kolem -1 až -4 °C a dokonce, možná, slabě zasněží. Případný poprašek by se nejen v Mostě, Teplicích, Ústí mohl dožít západu slunce, nedělní nejvyšší odpolední teploty se totiž budou pohybovat okolo bodu mrazu, resp. lehce nad ním. Na horách opět celodenní mráz, jinak řečeno ideální podmínky pro zimní radovánky. Netřeba říkat, že na obloze bude hodně mraků.

PONDĚLÍ 25. LEDNA

Viz. předpověď na neděli 24. ledna. Jen s tím rozdílem, že sněhánky, navíc spíše symbolické, už jen v Krušných horách.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru