Nový pavilon operačních sálů teplické nemocnice Krajské zdravotní je v plném provozu
Jeden z nových operačních sálů. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

Teplice - Po vstupu do prvního nadzemního podlaží je slyšet mírný hukot technického zařízení rozvádějící energie do celé budovy. O patro výše jsou čtyři operační sály. Ve třech právě operují dva týmy chirurgů a jeden tým gynekologů. V nejvyšším podlaží zdravotní sestry jednotky intenzivní péče (JIP) pečují o odoperované pacienty. Pacienty, kterým selhávaly životní funkce, mají v péči lékaři a sestřičky z přilehlého anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Čilý ruch panuje v celé budově. Nově vybudovaný pavilon operačních sálů Krajské zdravotní, – Nemocnice Teplice je od posledního srpnového týdne v plném provozu.

„Jde o největší dokončenou investiční akci v historii Krajské zdravotní. Výstavba nové budovy v teplické nemocnici přišla s investiční dotační podporou Ústeckého kraje celkem na 392,5 milionů Kč a trvala tři roky. V první fázi došlo k vybudování čtyř operačních sálů s technickým zázemím, na kterou rozhodnutím představenstva navázala druhá část investice, nadstavba pro jednotku intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitační oddělení. V Teplicích dále chystáme například rekonstrukci gynekologicko-porodnického oddělení včetně operačního sálku nebo rekonstrukci stravovacího provozu,“ uvedl Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.

Představenstvo největšího poskytovatele zdravotní péče v Ústeckém kraji plní slib, který si na počátku svého působení předsevzalo a postupně investuje do všech svých nemocnic. „V následujících týdnech v ústecké Masarykově nemocnici zahájíme výstavbu nového pavilonu s operačními sály, odděleními JIP a standardními lůžkovým oddělením pro kardiochirurgii. V děčínské nemocnici vybudujeme nový pavilon Emergency s operačními sály, centrální sterilizací a jednotkou intenzivní péče.

Výstavba nového pavilonu Emergency, centrálních operačních sálů, včetně JIP a nadzemní spojovací koridor se stávajícím pavilonem D je připravena v chomutovské nemocnici,“ doplnil k nejbližším a nejvýznamnějším investičním akcím Ing. Jiří Novák.

Na nových sálech už mají za sebou stovku operací

Historicky první operaci v novém pavilonu operačních sálů teplické nemocnice provedli 13. srpna 2020 ortopedi. „Následovali je se svými zákroky urologové s gynekology. Jako poslední se do nových operačních sálů přestěhovaly operační týmy chirurgického oddělení. Došlo tak k postupnému přesunu velkých zákroků chirurgických oborů teplické nemocnice do nových prostor. Do 3. září proběhlo v nových operačních sálech 90 výkonů,“ řekl k operativě MUDr. Tomáš Hrubý, náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s., který je zároveň ředitelem zdravotní péče teplické nemocnice.

„Jednotka intenzivní péče čítá šest oddělených boxů a celkem 10 lůžek. V každé směně o odoperované pacienty pečují čtyři zdravotní sestry a jeden sanitář. Na anesteziologicko-resuscitačním oddělení sousedícím s jednotkou intenzivní péče je sedm jednolůžkových boxů. Zde o tyto pacienty v každé směně pečují čtyři zdravotní sestry a další personál,“ dodal k medicínskému provozu MUDr. Tomáš Hrubý.

„Poděkování patří současnému vedení Ústeckého kraje za dlouhodobou finanční investiční podporu, které se Krajské zdravotní dostává. Bez ní by rozvoj nemocnic, cílený představenstvem společnosti v čele s Ing. Jiřím Novákem, nebyl možný v takovém tempu, jak se to v posledních letech děje,“ uvedl Ing. Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, a. s.

V souvislosti s vybudováním nových operačních sálů teplické nemocnice, Krajská zdravotní, a. s., z vlastních zdrojů kompletně modernizovala trafostanici zajišťující rozvod elektrické energie na všechna zdravotnická pracoviště. „Primárně došlo k modernizaci technologické části jakou je nová vysokonapěťová rozvodna, transformátory, nová rozvodna nízkého napětí a nový záložní zdroj – dieselagregát. Museli jsme provést rovněž nezbytné stavební úpravy a sanaci celého objektu,“ doplnil Ing. Petr Fiala.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru