Svatý Antonín Paduánský se vrátil do dubské kapličky
Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Dubí – Trojboká kaple Nejsvětější trojice v Tovární ulici v Dubí se může znovu pyšnit sochou světce Antonína Paduánského, umístěného v jednom ze svých výklenků. Podle informací tajemníka dubské radnice, Radka Kindla, se socha vrátila na své místo v pondělí 3. srpna.

Na jejím restaurování pracovali odborníci od dubna do července a město do renovace sochy investovalo celkem 120 tisíc korun. Podle Radka Kindla bylo nutné, kromě restaurátorských prací na kameni, sochu zkompletovat.

„Socha byla ve špatném stavu, rozpadlá na tři díly, hlava a jezulátko byly oddělené. Některé části chyběly zcela a jemné povrchové struktury byly poničeny,“ potvrzuje slova tajemníka Lukáš Jačka z technického odboru Městského úřadu v Dubí. Během restaurování, které podle Lukáše Jačky probíhalo za dozoru pracovníků památkové péče, došlo nejprve k důkladnému očištění a odsolení kamene. Následně restaurátoři přikročili k doplnění a modelaci chybějících částí sochy.

Trojboká barokní kaple v Tovární ulici v Dubí je známá jako sloup Nejsvětější Trojice. V roce 1730 ji nechal postavit Johann Georg Walter na paměť morové rány. V roce 1958 přešla pod ochranu památkové péče. Socha Antonína Paduánského byla dlouhá léta považována za ztracenou. Nakonec se našla ve mlýně, kam ji schovali místní, kteří ji vylovili z potoka, do kterého ji hodili opilci. V roce 2018 byla umístěná do depozitu městského úřadu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru