OBRAZEM: Když počasí koupání nepřeje, zajeďte se podívat na výstavu panenek
Výstava panenek. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Osek – Malou galerii Turistického informačního centra Osek, v areálu oseckého kláštera, obsadily panenky. A ne ledajaké. Některé dorazily v krásných historických kočárech, jiné nejspíš přilétly i s houpačkou, na které se zrovínka někde houpaly a ty další se tady objevily v křesílku, nebo je sem přenesli ve spánku i s postýlkou.

Adoptivní maminkou všech je Zdeňka Bednaříková z Bíliny, dlouholetá sběratelka historických panenek a kočárků. Žena, které ostatní dospělé dámy, mámy a babičky tuhle radost možná trochu závidí. V její sbírce najdeme desítky historických panenek, ale i takových, které byly vyrobeny podle předlohy. Klidně tak můžete pozdravit malou kopii paní Bovaryové, Jany Eyrové, Anny Kareniny nebo Charlote Stantové.

Ukázky historických kočárků mají potenciál rozněžnit srdce každé malé i velké holky. Vypracované detaily, křehké krajkové a kovové zdobení, peřinky, vymazlené korbičky. Na výstavě jsou k vidění i doplňky, nábytek a oblečky. Některé jsou původní, jiné trochu upravené, případně renovované. Velkou pozornost přitahuje reborn miminko v postýlce, které je od skutečného dítěte téměř k nerozeznání a lidé se nad ním sklánějí, aby se přesvědčili, že jde opravdu jen o panenku.

Sběratelka své panenky, kočárky a doplňky získává darem od známých a příbuzných, shání je po bazarech a na burzách. Koníček je to poměrně náročný. Jak finančně, tak zejména vzhledem k prostoru, který vyžaduje. V osecké malé galerii můžete vidět jen část sbírky. Výstavu panenek a kočárků si tady máte možnost prohlédnout do 29. srpna. Otevřená je od úterý do soboty, v době od 9 do 17 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru