Smutný rekordman v Bílině: Dítě nadýchalo strážníkům dvě promile
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Bílina - Městská policie v Bílině v poslední době zaznamenala nárůst problematiky konzumace alkoholu mladistvými osobami. Více volného času o prázdninách však není jedinou příčinou tohoto negativního jevu. Mládež má bohužel v některých případech prakticky zcela volný přístup k alkoholu, neboť někteří obchodníci nerespektují zákon a v prodeji alkoholu mladistvým nebo dokonce dětem nevidí žádný problém.

Městská policie Bílina naposledy řešila hned tři obdobné případy. Letošním smutným rekordem byl nezletilec s dvěma promile alkoholu. Opilá mládež nekontroluje své chování v mnohem vyšší míře než dospělé osoby, má tendence k vandalismu a jiným projevům narušujícím veřejný pořádek.

"V této souvislosti bychom chtěli apelovat také na odpovědnost rodičů, aby se zajímali, v jakém stavu se mládež vrací domů. Je obecně známo, že u vnímavějších jedinců se opakované požívání alkoholu může poměrně rychle překlopit do nealkoholové toxikomanie, kde závislost a s ní spojené devastující účinky na mladý organismus nastupují velice rychle. Strážníci tuto problematiku považují za velmi závažnou a společensky nebezpečnou, proto se budou kontrolní činností intenzivně zabývat," upozornila Městská policie Bílina na svých facebookových stránkách.

Jaké pokuty hrozí při podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let? Pokud takové osobě alkohol podá nebo prodá fyzická osoba, hrozí jí pokuta až 150 tisíc korun, pokud podá či prodá alkohol osobě mladší patnácti let, pak hrozí pokuta až 300 tisíc korun.

V případě, že osobě mladší osmnácti let podá nebo prodá alkohol právnická osoba (provozovatel) hrozí mu pokuta až jeden milion korun. Pokud však provozovatel podá či prodá alkohol osobě mladší patnácti let, pak hrozí pokuta dvojnásobná, tedy dva miliony korun.

Pokud by ale byl nezletilci či mladistvému alkohol podán, prodán nebo poskytnut opakovaně anebo ve větší míře, mohlo by být takové jednání považováno za trestný čin se sazbou odnětí svobody až na jeden rok.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru