Dubí a Proboštov finančně podpoří opravy hřbitova v Novosedlicích
Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Novosedlice – Novosedlický hřbitov patří k největším na Teplicku. Své blízké tady pohřbívají nejen Novosedličtí, ale i lidé z okolních obcí, kde hřbitov chybí. Zejména obyvatelé Dubí a Proboštova. Často si ale jako místo odpočinku pro své blízké tento hřbitov vybírají i lidé z Teplic a okolí. V současné době je zařízení ve špatném technickém stavu a potřebuje nutně opravy. Obec Novosedlice si ale financování tak nákladného projektu nemůže sama dovolit.

Vedení Dubí a Proboštova se proto rozhodla podpořit Novosedlické mimořádným finančním příspěvkem. „Obce, které pohřbívají v Novosedlicích, přispívají obecnímu úřadu ročně na údržbu a provoz,“ říká k pomoci ze strany Dubských starosta Petr Pípal. Každoroční příspěvek města činí podle jeho slov 35 tisíc korun. Letos se Dubští rozhodli částku navýšit o 100 tisíc. „Ten hřbitov potřebuje opravy jako sůl. Do kolumbária zatéká, je zapotřebí renovovat sociální zázemí, ve velmi špatném technickém stavu je hřbitovní zeď,“ poukazuje na neutěšený stav spádového zařízení Pípal.

Jeho slova starosta Novosedlic, Radoslav Bartůněk, potvrzuje. „S pomocí Dubí a Novosedlic bychom rádi opravili letos alespoň střechy tří kolumbárií v centrální části hřbitova.“ Podle Bartůňka už obec vypsala poptávku na vypracování rozpočtu. Kromě příspěvků samospráv Dubí a Proboštova navýší částku na letošní opravy dalších téměř tři čtvrtě miliónu korun. „Jsme členy Mikroregionu Cínovec, kde máme naspořeno kolem 750 tisíc korun,“ říká k tomu starosta Petr Pípal. „Rozhodli jsme se proto do oprav novosedlického hřbitova tuto částku věnovat.“

Největším problémem ovšem zůstává zeď, která hřbitov v Novosedlicích ohraničuje v délce tří kilometrů. „Projekt na její opravy už máme sice připravený, ale je to za hodně peněz. Jedná se o investici za více než devět miliónů korun,“ upozorňuje na vysoké náklady Radoslav Bartůněk. „Oprava hřbitovní zdi bude proto na programu, až se objeví nějaký odpovídající dotační titul,“ uzavírá k situaci novosedlický starosta.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru