Bude třeba deštník, nebo slunečník? Víme, jaké počasí bude doprovázet prodloužený víkend
Vypadá to, že budeme potřebovat spíše slunečníky, než deštníky. Ilustrační foto
Teplice

Mostecko - Úmorné (a dlouhé) vlny veder se České republice prozatím zdárně vyhýbají a přinejmenším o nadcházejícím třídenním víkendu se na tomto faktu nic nezmění. Avšak totéž lze říci také o deštivém a chladném počasí. Nejbližší přítomnost zkrátka žádné extrémy nenabídne.

PÁTEK 3. ČERVENCE

Konec pracovního týdne strávíme na okraji, resp. ve výběžku azorské tlakové výše. To mimo jiné znamená, že k nám povane nehorký vzduch z Atlantického oceánu, a to přes Britské ostrovy, Benelux a Německo. Milovníci veder tedy mají smůlu, páteční nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám „pouze“ okolo 20 až 24 °C. Ráno v minimu nabídne kolem 16 až 12 °C, takže ani na zimomily nedojde. Co se mraků týče, bude jich celkem dost, lze počítat s převážně polojasnou až oblačnou oblohou. Nicméně dešťové kapky nepřinesou.

SOBOTA 4. ČERVENCE

Nad Azorskými ostrovy se nadále bude udržovat tlaková výše neboli anticyklóna, zasahující až do středoevropského vzdušného prostoru. Naproti tomu na trase Irsko – Dánsko – Finsko najdeme tlakové níže neboli cyklóny. A tak se v praxi nic nezmění, přes západní Evropu a Německo bude do naší vlasti pořád migrovat vzduch z Atlantiku, který je nanejvýše účinnou zbraní proti vedrům. Sobotní odpolední maxima se budou pohybovat okolo 22 až 26 °C, ranní minima kolem 15 až 11 °C. V noci, ráno a dopoledne jasná až skoro jasná obloha, poté spíše polojasná. Srážky na 99 % žádné.

NEDĚLE 5. ČERVENCE

Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje přinese změnu. Ne přímo v našich končinách, ale v rozmístění tlakových útvarů nad evropským kontinentem. Azorská výše se stáhne ze střední Evropy a nad Severním mořem se prohloubí tlaková níže rozprostírající se od Irska po finsko-ruskou hranici. V důsledku toho zesílí západní proudění, ale v podstatě to poznají jen nahoře v Krušných horách. Pršet nejspíše nebude, ale přibude bílošedého odstínu na obloze. Teploty navzdory tomu příjemné, po poledni okolo 22 až 26 °C, k ránu kolem 17 až 13 °C.

PONDĚLÍ 6. ČERVENCE

Se Dnem upálení mistra Jana Husa dorazí ochlazení. Důvod? Tlaková výše se středem západně od Britských ostrovů a tlaková níže se středem nad Skandinávií. Pro nás z toho plyne vpád původem polárního vzduchu od severozápadu. Pád teplot se obejde bez výrazné studené fronty, čili ani bouřky, ani vydatný déšť, ve skutečnosti se objeví nanejvýše decentní přeháňky. Povětšinou oblačno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C, ráno kolem 17 až 13 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru