V Zabrušanech vznikne nejspíš první re-use centrum na Teplicku
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Zabrušany – Obec Zabrušany bude na Teplicku nejspíš první, která se rozhodla pro vybudování re-use centra. Místní zastupitelé schválili v červnu odeslání žádosti o dotaci na jeho financování. „Chtěli jsme nějakým způsobem revitalizovat sběrné místo odpadů, které je nedaleko úřadu,“ říká k projektu zabrušanský starosta Vítězslav Škuthan. Na základě zvážení nabídky dotačních programů se radní podle jeho slov rozhodli pro re-use centrum.

Projekty re-use center se stávají velmi populární a o jejich vytvoření uvažuje stále více samospráv. Cílem těchto sběrných center je opětovné využití starých, ale funkčních věcí. To, co už jeden nepotřebuje, se může druhému ještě hodit. Životní cyklus předmětů, které by jinak končily v popelnicích, se tak prodlužuje. Společnost prostřednictvím re-use center šetří surovinou a přispívá k ochraně životního prostředí. Lidem centra pomáhají získat za symbolickou cenu věci, které potřebují a do jejichž pořízení by museli vynakládat finance, které mohou využít jiným způsobem.

Zabrušanské re-use centrum vyroste na místě původního sběrného dvora. Kdy bude zprovozněné a otevřené, není dosud jasné. „Zatím ještě nemáme vytvořený rozpočet a podanou žádost o dotaci,“ komentuje situaci starosta. V každém případě, jak dodává, je projekt v běhu a žádost o dotaci odsouhlasená zastupiteli. „Na obsluhu re-use centra nebudeme potřebovat nové zaměstnance. Využijeme pracovníky, kteří měli na starost obsluhu sběrného dvora doposud,“ dodává Škuthan.

Do re-use center mohou lidé odevzdávat nábytek, zařízení a vybavení domácnosti, jako je například nádobí. Dále obrazy, vázy, dekorace, květináče, ale i mechanické domácí spotřebiče, audiovizuální nosiče, knihy, časopisy, hračky, sportovní vybavení a podobně. Re-use, čili druhý život, se ale nevztahuje na předměty drobné elektroniky, pracovní elektrické nástroje ani jiná elektrozařízení.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru