Dubští odsouhlasili navýšení svého podílu na opravy kostela na Cínovci
Kostel na Cínovci. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Cínovec – Dubští zastupitelé schvalovali na zasedání koncem května rozpočtová opatření. Jedním z nich je navýšení rozpočtu Města Dubí pro tento rok o 115.353 korun. Odsouhlasená částka je určená pro navýšení již schváleného podílu města ve výši cca 300 tisíc korun na projekt Oprava kostela Nanebevzetí Panny Marie na Cínovci. Pro letošní rok získali Dubští z ministerstva kultury na opravy kostela dotaci ve výši 1,2 miliónu korun.

Dubský starosta Petr Pípal v rámci projednávaného bodu zmínil, že se změnila pravidla hry. Na mysli měl změny v dotačním programu ministerstva kultury. „Jsme plátci daně z přidané hodnoty, přestože si DPH z daní neodečítáme. Ministerstvo kultury rozhodlo, že plátci DPH budou dostávat dotace ponížené o částku, která je rovna této dani.“

Změnu dubský starosta označil za nesmyslnou. Argumentoval tím, že situace je v případě měst a obcí jiná než u ostatních plátců. „Měli bychom proto jen dvě možnosti. Buď bychom celou dotaci nevyčerpali a část odpovídající DPH vraceli, nebo bychom museli navýšit náš podíl,“ vysvětlil k rozhodnutí rady o úpravě v rozpočtu Pípal.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie na Cínovci získalo město Dubí darem od litoměřické diecéze ve velmi špatném technickém stavu. Sakrální památku se vedení města snaží zachránit postupnými rekonstrukcemi několik let. V letošním roce jde už o čtvrtou etapu prací, která si vyžádá náklady v celkové výši 1,5 miliónu korun. Vzhledem ke změně podmínek ze strany ministerstva kultury, které Pípal kritizoval, bude muset vedení města sáhnout hlouběji do vlastní kapsy. V rozpočtu se tak zvýší plánovaný podíl Dubských ze 300 na téměř 420 tisíc korun.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru