Šéf zdravotnictví Vojtěch: Roušky venku do půlky června, na podzim se zase vrátí
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: Vláda ČR
Teplice

ČR - V případě zachování příznivé epidemiologické situace bychom mohli roušky ve venkovních prostorech odložit od poloviny června. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Shodl se na tom náš tým epidemiologů pro řízené uvolňování karantény. Povinnost bude nadále přetrvávat ve vnitřních prostorách, včetně MHD,“ sdělil Vojtěch. ¨

Rozhodně však nesmíme podle něj vývoj epidemie podcenit. „Musíme být připraveni i nadále efektivně reagovat. Nošení roušek na veřejnosti tak velmi pravděpodobně budeme muset opět zvážit s nástupem sezóny respiračních nákaz na podzim a v zimním období,“ uvedl ministr.

Skupina pro uvolňování karantény souhlasila dle Vojtěchova dalšího vyjádření od 25. května. s obnovením návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízeních, včetně LDN a domovů pro seniory, za dodržení hygienických opatření. „Život se vrací do normálu. Epidemiologická situace je dobrá. Nemůžeme nechat seniory a pacienty samotné,“ zhodnotil Vojtěch situaci.

Odborníci vzali v potaz i psychologickou pohodu seniorů a pacientů v nemocnicích. Ta je pro zdravotní stav nesmírně důležitá. Poslední týdny, kdy se nemohli setkat s rodinou, pro ně byly stresové, což mohlo mít negativní vliv na jejich zdraví.

V Česku je nyní 3502 osob, kteří stále prodělávají nákazu a o jejichž případech se ví. V nemocnicích leží 275 pacientů, 52 z nich je v těžkém stavu.
Studie promořenosti ukázala, že imunizace české populace proti covid-19 je velmi nízká, konkrétně se pohybuje v řádu jednotek promile. Výsledek studie přítomnosti protilátek proti koronaviru u české populace se však neodlišuje od zjištění v okolních zemích.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru