Fyzikáři roku jsou podle ankety energetiků plyšák Emil a Jana Doubková z Duchcova. Pro svou školu tak získali 200 tisíc korun od Nadace ČEZ
ČEZ Ámoska Jana Doubková vždy srší energií. Foto: ČEZ
Teplice

Severní Čechy - Co pochopí Emil, zvládneme i my; to je heslo žáků Jany Doubkové ze Základní školy Antonína Sochora v Duchcově na Teplicku. Fyzikální principy a rovnice si tak s nimi ve třídě procvičuje i zvídavé plyšové kuře. Oblíbená třídní učitelka navíc neváhá hodiny zpestřit pokusy a názornými pomůckami, které si často vyrábí sama. I proto ji její svěřenci přihlásili do učitelského klání Zlatý Ámos. Zaměstnance Skupiny ČEZ, která je dlouholetým partnerem soutěže, zaujala natolik, že jí přiřkli titul ČEZ Ámos a šek na 200 tisíc korun na technické vybavení k tomu.

Severočeská rodačka vystudovala pedagogiku matematiky a fyziky a v Duchcově učí již 20 let. Řídí se krédem škola hrou, což znamená, že místo drcení vzorečků a rovnic v jejích hodinách žáci neustále něco pozorují, zjišťují, zkoušejí, sestrojují nebo vyvozují. Kromě plyšového Emila jim fyzikální zákony pomáhají pochopit i nejrůznější pokusy a názorné pomůcky.

„Když dětem zahraju divadlo, udělám si ze sebe legraci, nebo si samy vyzkoušejí, jak to, co se právě učíme, mohou využít v běžném životě, zapamatují si to mnohem lépe, než když budou jen počítat příklady. Fyzika přece skýtá tolik možností, jak ji učit zábavně,“ usmívá se Jana Doubková. Kromě toho ji ovšem žáci v nominaci na Zlatého Ámose neopomněli pochválili za trpělivost, vstřícnost a ochotu vždy jim pomoci. To ostatně potvrzuje i v současné nelehké koronavirové době, kdy chodí hlídat děti sestřiček v nemocnici. Po večerech pak kontroluje, jak se žáci popasovali s učivem zadaným on-line. I proto ji zaměstnanci ČEZ zvolili fyzikářkou roku.

 


Jana Doubková

  • Narodila se v Duchcově, ačkoliv bydlí v Košťanech, zůstala věrná svému rodnému městu, kde aktuálně učí na druhém stupni ZŠ Antonína Sochora (třídní 7.B). Vystudovala gymnázium v Duchcově, poté VŠ Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, obor Matematika a Fyzika se zaměřením pro učitelství. Učí rovněž chemii. Jejím dobrým pomocníkem je plyšové kuře Emil, který vždy objasní i tu nejtěžší právě probíranou látku. Ve škole vede i badatelský kroužek. Ráda sportuje. Vždy, když to počasí dovolí, vyrazí do práce na kole. Kromě cyklistiky také velice ráda plave a lyžuje. Ochotně pomáhá s učivem i svým bývalým žákům, dnes středoškolákům.

Skupina ČEZ v rámci soutěže Zlatý Ámos vyhlásila anketu o nejoblíbenějšího fyzikáře již posedmé a kantor, respektive kantorka, ze severních Čech ji vyhrál již podruhé. Prvním ČEZ Ámosem se přitom již ve 2.ročníku této ankety stala ve školním roce 2014/2015 Jana Czuchová ze Základní školy T. G. Masaryka v Hrádku nad Nisou. Severočeští fyzikáři tak mají laureáty jak z Ústeckého, tak Libereckého kraje. „Energetika stojí a padá s technicky vzdělanými lidmi. O to, zda se dítě jednou rozhodne techniku studovat, se přitom hraje už na základní škole. Proto dlouhodobě podporujeme pedagogy, kteří svým nadšením a elánem dokáží děti pro fyziku zaujmout,“ dodává k tomu členka představenstva ČEZ Michaela Chaloupková.

S výhrou ČEZ Ámos je spojený finanční příspěvek ve výši 200 tisíc korun, právě na vybavení učeben technických předmětů. A Jana Doubková pochopitelně neskrývala z výhry nadšení. „Hned jak se obnoví běžná výuka, to s dětmi pořádně oslavíme.“ Jak příspěvek od Nadace ČEZ využije, zatím ovšem rozhodnuto není. „Mám k dispozici krásnou novou učebnu, ale se starým vybavením, tak by bylo fajn nakoupit moderní pomůcky. To víte, s dětmi se toho taky spousta rozbije, neustále dokupujeme kádinky, odměrky a podobně Určitě se nad tím budeme muset zamyslet.“

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru