Koronavirem onemocnělo i šestiměsíční miminko! A vláda přijala další opatření na ochranu lidí
Nákaza se nevyhnula ani malým dětem. Ilustrační foto: CC0
Teplice

ČR – Již sedmnáct obětí na životech, 2837 prokázaných onemocnění, 43 tisíc provedených testů, ale také jedenáct vyléčených pacientů. Takové jsou aktuální statistiky k pondělnímu ránu. Zveřejnilo je ministerstvo zdravotnictví.

Dobrou zprávou je, že druhý den v řadě za sebou klesl počet nově zjištěných onemocnění novým koronavirem Covid-19. V neděli se prokázala nemoc podle hlášení krajských hygienických stanic u 160 lidí. V sobotu to bylo 262 lidí a předtím v pátek rekordních 373 nově diagnostikovaných nákaz.

Nejvíce nemocných (446), je ve věkové skupině mezi 45 až 54 lety. Ale Covid-19 se nevyhýbá ani dětem. Mladších čtrnácti let jich marodí 135. Onemocnění Covid-19 prokázali hygienici také u šestiměsíčního chlapce. Miminko onemocnělo na Karlovarsku.

Pětašedesátiletých a starších je k pondělnímu ránu nemocných 313. Velká část zemřelých pochází právě z této věkové kategorie.

Stát chce více chránit seniory

Ministerstvo zdravotnictví vydává v souvislosti se zvýšeným rizikem přenosu nákazy mezi klienty a zaměstnanci domovů pro seniory a lůžkových zařízení poskytovatelů sociálních služeb další mimořádná opatření pro maximální zajištění jejich ochrany.

Opatření se týkají nových podmínek pro příjem klientů. Vyžadováno bude vstupní vyšetření klientů na přítomnost koronaviru s negativním výsledkem a umístění po dobu 14 dnů do samostatného pokoje. Oboje bude platit od 30. března 2020.

„Kromě již platného přísného zákazu návštěv zavádíme další důležitá preventivní opatření a postupy při přijímání nových klientů do těchto zařízení. Je nesmírně důležité dbát na ochranu staršího obyvatelstva, jakožto jedné z nejohroženějších skupin, a upravit jim podmínky tak, aby se u nich co nejvíce snížila možnost přijít do styku s nákazou. Zaváděná opatření jsem probral také s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou a šéfem Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřím Horeckým, kteří s nimi souhlasili,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Všem poskytovatelům sociálních služeb v zařízení domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem a poskytovatelům sociálních služeb poskytujícím odlehčovací služby v pobytové formě je tímto mimořádným opatřením nařízeno, aby přijímali osoby za účelem poskytování sociálních služeb v jejich zařízeních až poté, co podstoupí vyšetření na přítomnost koronaviru s negativním výsledkem. Dále bylo poskytovatelům nařízeno, aby osoby, které po tomto vyšetření přijmou za účelem poskytování sociálních služeb v jejich zařízeních, umístili po dobu 14 dnů od jejich přijetí do samostatného pokoje.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru