Babiš: Zvažte nyní, jestli vůbec cestovat do zahraničí, vzkázal Čechům kvůli koronaviru
Je třeba zvážit cestování do zahraničí, uvedl Andrej Babiš. Ilustrační foto
Teplice

ČR – V úterý zasedalo při mimořádném jednání rozšířené předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Hlavním tématem byl koronavirus, který se začal šířit už i do některých evropských zemí.

„Hlavním závěrem je, že nedoporučujeme našim občanům, aby teď cestovali do Lombardie a Benátska a vyzýváme naše občany, kteří se vracejí z této oblasti a budou na sobě pozorovat nějaké příznaky, aby kontaktovali neprodleně lékaře, nejlépe telefonicky,“ uvedl na mimořádné tiskové konferenci premiér Andrej Babiš.

V posledních dnech došlo k potvrzení ohnisek a rozšíření koronaviru v severní Itálii zejména v regionech Lombardie a Benátska/Veneto. Italská vláda ve spolupráci se zasaženými regiony přijala řadu opatření hygienického i restriktivního charakteru včetně izolace 10 zasažených obcí v Lombardii a jedné v Benátsku.

Ministerstvo zahraničních věcí upozorňuje cestovatele, že v souvislosti se šířením koronaviru (COVID-19) dochází k preventivním opatřením, která narušují vnitrostátní i mezinárodní dopravu v celé řadě zemí. Nelze vyloučit situace, kdy se občané ČR budou muset podrobit karanténním opatřením. Při plánování zahraničních cest je nutné s možností uvedených opatření počítat. „Je potřeba, aby naši občané zvážili vůbec, aby naši občané cestovali do zahraničí,“ uvedl Andrej Babiš.

Ministerstvo zdravotnictví ČR vydalo už 3. února 2020 ochranné opatření, kterým se od neděle 9. února 2020 až do odvolání zakázaly všechny přímé lety z Číny na všechna mezinárodní letiště v České republice.

Pečlivě situaci sledujeme, jsme v kontaktu s členskými státy, kde se koronavirus objevil, dodal Andrej Babiš. V Česku žádný případ nemoci zatím potvrzen nebyl. V Evropě se už COVID-19 objevil kromě Itálie v Chorvatsku, Německu, Velké Británii, Rakousku, Belgii, Finsku, Francii, Švédsku a Španělsku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru