Hynek Hanza: Proč věšet tibetskou vlajku, když si ji můžeme namalovat
Město Teplice. Ilustrační foto
Teplice

Teplice – Návrh zastupitele Jana Hadraby (VOLBA PRO! TEPLICE) na posledním zasedání 10. února, aby se Teplice připojily k hnutí pro Tibet, byl vedením města přijatý vlažně. Jan Hadraba svůj dotaz adresoval konkrétně náměstku primátora, Jiřímu Štáblovi. Ten svoji odpověď zastupiteli shrnul do stručného: „Uvidíme.“

Jan Hadraba podle svých slov sice souhlasí s názorem primátora Hynka Hanzy, že není smyslem města dělat mezinárodní politiku, současně ale zdůrazňuje: „Chtěl bych vyzdvihnout symboliku této akce.“ Do diskuse se zapojil primátor. „Než aby visela vlajka Tibetu i v Teplicích, pojďme se sejít 10. března před radnicí a můžeme tibetskou vlajku namalovat. Třeba křídami na vozovku,“ navrhl Hynek Hanza. Podle reakcí zastupitelů se jeho momentální nápad nejspíš velmi dobře ujal a 10. března se tak před budovou radnice možná dočkáme tibetské vlajky vyvedené barevnými křídami na asfaltu.

Mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let. Akce probíhá každý rok 10. března, v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Cílem kampaně je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané v Tibetu používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města. V loňském roce už se k akci připojilo 817 obcí, měst, městských částí nebo krajů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru