Děsivá zpráva pro majitele zimních areálů! Přelom ledna a února nabídne až 15 °C
Dostatek umělého sněhu nemají zdaleka všechna zimní střediska v Krušných horách. Ilustrační foto: CC0
Teplice

Teplicko - Jsou před námi extrémně teplé dny, nejteplejší od konce října, kdy rtuti v teploměrech stoupaly až k dvacetistupňové hranici. Nyní sice takové teplo očekávat nelze, přesto je vysoce pravděpodobné, že na mnoha místech padne (nejeden) teplotní rekord.

Jaký byl leden, druhý měsíc meteorologické zimy? Odpověď je jednoduchá – všechno, jen ne zimní. V nižších polohách se nevyskytl ani jeden jediný den se sněhovou pokrývkou, podobně jako v prosinci (kdy pouze v pátek třináctého odpoledne napadl poprašek, který za pár hodin roztál). Na teplotách se ve velké míře podepsala inverze, mnohokrát bylo nahoře na horách tepleji než dole v nížinách. V učebnicově inverzním duchu se nesl hned druhý den letoška. Most, například, se dočkal nanejvýše -2 °C, zatímco Dlouhá Louka, ležící o nějakých 600 metrů výše, hlásila až 7 °C, Milešovka až 8 °C. Takovýchto srovnání by mohlo být nespočet.

Za poněkud nešťastnou zimu tentokrát mohou především nevhodně postavené tlakové výše. Třeba v Ústí nad Labem se v období od 1. prosince 2019 do 30. ledna 2020 tlak v průměru pohyboval okolo 1021 hPa, což je nejvíce za poslední roky:

1. 12. 2019 – 30. 1. 2020: 1020,8 hPa
1. 12. 2018 – 30. 1. 2019: 1016,7 hPa
1. 12. 2017 – 30. 1. 2018: 1015,2 hPa
1. 12. 2016 – 30. 1. 2017: 1027,7 hPa

A když už se ke slovu dostala tlaková níže, namísto toho, aby dorazila ze Středomoří a pokračovala dále k severovýchodu, často zůstala v zajetých „antizimních“ kolejích, jinými slovy do našich končin posílala teplejší vzduch, ať už od jihu, jihozápadu anebo západu. Ani případné severozápadní proudění zrovna dvakrát zimní nebylo. Když už mluvíme o tlakových nížích a s nimi souvisejícím živém počasí, také jste v úterý (28. ledna) zažili hukot? Řeč je o intenzivních přeháňkách a dokonce slabých bouřkách, které do Čech donesly něco málo přes 100 blesků.

Ano, toto vše je opravdu pěkné, ale jak tedy bude v nejbližších dnech? Kam až se vyšplhají teploty?

PÁTEK 31. LEDNA

Po celý den velká oblačnost, to znamená oblačná až zatažená obloha, avšak s minimem srážek. Vlastně, páteční srážkové úhrny zejí prázdnotou... Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo jarních 11 až 15 °C, ráno v minimu kolem... Takhle, čím bude ráno starší, tím budou teploty vyšší. V 7 hodin lze očekávat 7 až 11 °C, plus minus. Proč takové vedro? Viníkem jest vcelku rychlé jihozápadní proudění, zprostředkované a) oblastí vysokého tlaku vzduchu nad Středomořím, b) oblastmi nízkého tlaku vzduchu nad ní.

SOBOTA 1. ÚNORA

Jasno až skoro jasno. To byste rádi? Jestli ano, ani tentokrát nebudete uspokojeni. Jako vůbec. I tentokrát totiž budou na obloze vládnout mraky, stejně jako na konci pracovního týdne lze po dobu všech 24 hodin počítat s oblačnem až zataženem. Menší rozdíl lze nalézt ve srážkách, kterých přibude. Ne nikterak závratně, ale přibude. Nejčetnější budou v pozdních odpoledních a večerních hodinách. O jejich skupenství asi nemá cenu mluvit, ostatně stačí se podívat na nejvyšší odpolední teploty – okolo 11 až 15 °C. Opět. Ráno v minimu to samé, čili kolem 11 až 7 °C.

NEDĚLE 2. ÚNORA

Zpočátku, přesněji definováno mezi východem slunce a polednem, to vypadá na přechodné vyjasnění, později se však postupně zatáhne. V Krušných horách nepřekvapí přeháňky, jinde beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, ráno v minimu kolem 6 až 2 °C.

PONDĚLÍ 3. ÚNORA

Prozatím to vypadá, že v úvodu nového týdne bude zataženo s deštěm, že se nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat okolo 6 až 10 °C (na jihozápadě Německa okolo 12 až 16 °C) a že jitro doprovodí minima kolem 7 až 3 °C.

Co se zimy týče, dlouhodobé výhledy jsou tristní jako dosavadní průběh zimy. Kupříkladu aktuální věštba na 15. únor uvádí nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C. Zjevně je před námi peprný rok... (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru