Českem se rozezní sirény k uctění památky Jaroslava Kubery. Bude státní smutek
Sirény se rozezní k uctění památky Jaroslava Kubery. Foto: archiv e-deniky.cz
Teplice

ČR - K uctění památky zesnulého předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery se v pondělí, 3. února ve 12,00 hodin, rozezní sirény na celém území České republiky.

Vláda ČR na svém jednání dne 27. ledna 2020 vyhlásila státní smutek k uctění památky zesnulého předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery. V pondělí 3. února 2020 budou státní vlajky na úředních a veřejných budovách vyvěšeny na půl žerdi nebo na stožáru.

Zvuku sirén nebude předcházet žádné upozornění či doprovodný text. Bude se jednat o souvislý nepřerušovaný tón v délce 140 sekund.

Spuštění systému varování a vyrozumění zabezpečí Hasičský záchranný sbor ČR. Sirény budou spuštěny ze 14 krajských operačních středisek HZS ČR a rozezní se více jak 8000 koncových prvků tohoto systému po celé České republice.

Následně pak pravidelná zkouška sirén, která by měla proběhnout ve středu 5. února (první středa v měsíci) bude zrušena.

Nepřerušovaný tón, který zazní v pondělí 3. února 2020, nepatří mezi varovné signály. Zákon stanovuje pouze jediný varovný signál „Všeobecná výstraha“, který je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin. Občané naší republiky by tvar a průběh varovného signálu znát měli a s tím souvislým, nepřerušovaným tónem, který se používá například i při zkoušce sirén a bude použit i v pondělí, by si plést neměli.

Rozloučení s Jaroslavem Kuberou, dlouholetým primátorem Teplic a předsedou senátu, který zemřel v pondělí 20. ledna, se uskuteční rovněž v pondělí 3. února (více jsme psali ZDE).

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru