Studenti gymnázia spoluvytvářejí program výuky i mimoškolních aktivit
Dubské gymnázium patří k nejlepším školám v kraji. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Dubí – Gymnázium J.A. Komenského v Dubí pořádalo v úterý 28. ledna Den otevřených dveří. Akce cílila na potencionální zájemce o studium z řad žáků základních škol. Návštěvníky u vchodu vítaly s úsměvem zdejší studentky a v rolích průvodců se střídali pedagogičtí pracovníci. Jedním z nich byla Fabiana Fišerová, metodička prevence.

„Naše gymnázium je osmileté, všeobecné. Jsou zde malotřídky, takže přístup k žákům je více individuální. Výsledky má škola trvale velmi dobré a v podstatě se od nás všechny děti dostávají na vysoké školy. Někteří ze studentů jezdí studovat i do zahraničí.“ Podle Fišerové počet žáků ani v nejobsazenější ze tříd nedosahuje dvou desítek. To umožňuje věnovat se intenzivněji individuálním potřebám studentů a dosahovat efektivnější týmové spolupráce mezi žáky.

Dubské gymnázium bylo první soukromou školou na Teplicku, zařazenou do sítě škol k 1. září 1991. Vedení si od samého začátku působení školy zakládá na kvalitním a pestrém způsobu vzdělávacího procesu, do kterého se snaží co nejvíce zapojit samotné studenty. O správnosti cesty, kterou tým pedagogů zvolil, svědčí získání Zlatého certifikátu kvality, nebo druhé místo v Ústeckém kraji v projektu Gympl roku, které škola získala v loňském roce. Efektivitu výuky na zdejší škole potvrzuje i skutečnost, že většina zdejších absolventů je bez problémů přijímána na vysoké a vyšší odborné školy.

Návštěvníci dne otevřených dveří měli možnost podívat se do specializovaných učeben, do kabinetů, jednotlivých tříd i do prostor určených k relaxaci. Pro studenty je zde například odpočinková zóna s airbagy na sezení, deskovými hrami, ale i s materiály na doučování. V další části budovy se připravuje čtecí kout. „Je třeba to tady ještě doladit a vhodně osvětlit,“ informuje Fišerová u regálu s desítkami knih. „Nakoupili jsme levně knihy z různých burz, abychom měli dětem co nabídnout ke čtení. Chceme, aby tento prostor sloužil jako tvořivá čtecí dílnička.“

Studenti dubského gymnázia vydávají svůj vlastní školní časopis. Jejich redakční rada se schází jednou za čtrnáct dní a připravuje články do aktuálního čísla. Škola prosazuje ekologický přístup, proto je časopis k dispozici pouze ve formátu PDF a na Facebooku. „Vytištěn bývá jen jeden kus pro žáky z nižších tříd, aby si časopis mohli přečíst, většina z nich totiž ještě Facebook nemá,“ vysvětluje Fišerová a vyprávění doplňuje informacemi o řadě mimoškolních aktivit. „Snažíme se realizovat výuku s žáky akčně. Vedeme je ke skupinové práci, k tomu, aby přicházeli s nápady a tvořili program školy společně s námi.“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru