Do projektu Stavba čtvrtstoletí jsou přihlášené hvězdárna a obchodní akademie
Hvězdárna a planetárium Teplice. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Architektonicky zajímavá budova Obchodní akademie a velkolepě zrekonstruovaný objekt teplické Hvězdárny s planetáriem jsou na seznamu nemovitostí České republiky, které bojují o titul Stavba čtvrtstoletí. Nový PR projekt pražské společnosti Bru&Kils mapuje objekty od roku 1993. Je určený pro stavby bez rozdílu typu nebo velikosti a má za cíl upozornit na řemeslné mistrovství a um českých architektů a stavbařů. Jde o jakousi inventuru toho, co se v českém stavebnictví za posledních 25 let podařilo.

Společnost Bru&Kils v rámci svého projektu vytváří nejkomplexnější databázi stavitelství a architektury u nás, a to ve více než dvaceti kategoriích. Hvězdárna i obchodní akademie reprezentují Ústecký kraj v totožné kategorii, Stavba pro vzdělání, vědu a výzkum. Třetím přihlášeným objektem z Ústeckého kraje je chomutovská Rocknet aréna. O volbě nejzdařilejší české stavby za posledních 25 let rozhodne odborná porota a výsledky ankety. Projekt zaštiťují silní partneři, kterými jsou například Senát Parlamentu České republiky, Hlavní město Praha, Akademie věd, Ředitelství silnic a dálnic nebo Česká televize.

Petra Miškejová z pořadatelské společnosti Bru&Kils nás informovala, že projekt poběží až do roku 2022. Jeho součástí budou mediální kampaně, výstavy, publikace, televizní záznamy, reportáže a další aktivity. „Jde o ucelený PR projekt, nikoli o soutěž, jak se často mylně prezentuje,“ zdůrazňuje Miškejová. „Titul Stavba čtvrtstoletí je pouze součástí celého projektu a bude udělený na základě odborné ankety, které se účastní sami přihlašovatelé a odborní partneři. Přihlašovatelé přitom nemohou dát svůj hlas objektu jehož jsou sami součástí,“ upozorňuje Miškejová.

Obchodní akademie

2601stavba25

Obchodní akademie byla před necelými třemi roky citlivě modernizovaná. Zdůraznily se tak její typické architektonické rysy. Modernizace začala v roce 2017 pod přísným dohledem památkářů, trvala zhruba rok a byla rozdělená do dvou etap. V té první došlo k rekonstrukci krovu, střešního pláště a k opravě věže. Ve druhé etapě byla na budově vyměněná okna a dveře, vymalované chodby, učebny a opravená fasáda. Modernizaci budovy financoval Ústecký kraj a spolkla 30 miliónů korun.

Místní usedlíci budově po desetiletí jinak neřeknou, než „Ekonomka“. Kopci, na kterém stojí, se tady říká „Gympl“. Budova byla postavená v roce 1894. Tehdy se kopec jmenoval vznešeněji: Mont de Ligne. Architektem stavby byl David Ferber a stavitelem Adolf Siegmund. Budova už ve své době zaujala neotřelým architektonickým výrazem a také úchvatnou, 45 metrů vysokou věží. Původně stavba sloužila jako německé reálné gymnázium a od roku 1951 zde sídlí obchodní akademie, dříve pod názvem střední ekonomická škola.

Hvězdárna a planetárium Teplice

Stavba hvězdárny a planetária stojí na Písečném vrchu už od roku 1963. Po 55 letech byla kompletně zrekonstruovaná. Práce probíhaly od června 2017 do července 2018. Ústecký kraj investoval do rekonstrukce objektu téměř 26 miliónů korun. Z původní stavby zůstaly jen dvě kopule a částečně i prostory přímo pod nimi. Interiér je kompletně zmodernizovaný. Disponuje například výtahem pro invalidy, novými toaletami a zařízení bylo vybavené nejmodernější technikou pro pozorování. Rozšířila se také kapacita kinosálu na dvojnásobek a dnes nabízí 60 míst. Na pozemku hvězdárny byl vybudovaný malý amfiteátr s možností posezení a vyhlídkou na okolní město. Zajímavým prvkem, který objekt hvězdárny a planetária propojuje v designový celek, je dřevěné opláštění stavby, jehož prostřednictvím nabyla teplická hvězdárna působivého vzhledu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru