Týnka je spastička, žije sama s maminkou, tatínek jí zemřel. Potřebuje novou rampu, pomůžete?
Foto: Galerie Teplice
Teplice

Je jí 28 let a je ochrnutá spastička, upoutaná na vozík. Jmenuje se Týnka. Bydlí se svoji maminkou, tatínek jí bohužel před devíti lety zemřel na těžkou nemoc. Při pohybu je odkázaná na druhé. Přesto se její maminka snaží, aby měla život hezčí. Často cestují, i z důvodu Týnčiny nemoci, a pro její maminku je velmi náročné ji dostat do auta. K tomu by potřebovala flexi rampu.

"Kristýnka se nám narodila brzy, již ve 29. týdnu těhotenství. Strávila tři měsíce v porodnici. Po roce bylo u dcerky zjištěno, že se neotáčí, a byla jí diagnostikována dětská mozková obrna - kvadruspastická forma. Několik let jsme cvičili Vojtovu metodu. V šesti letech byla v nemocnici Motol operována na ortopedickém oddělení pro luxaci kyčle, a to hned dvakrát. Ortopedických a očních operací bylo nespočet. Týnka zvládla praktickou školu Jedličkova ústavu v Liberci. Do dnešních dnů dcerka také do Jedličkárny dojíždí na respitní pobyty,“ uvedla její maminka.

Ačkoliv je Týnka na komplexní péči se střední formou mentální retardace, život se snaží společně se svojí maminkou si užívat. Jezdí ráda na tábory, na jednodenní pobyty a výlety, do divadla, na muzikály. Je společenský člověk s pozitivním myšlením. Oběma se snaží pomáhat i její třiatřicetiletá sestra Tereza.

Největším problémem, který teď děvčata řeší, je pomoc Týnce s nastupováním do auta a vystupováním z auta. Potřebovaly by nainstalovat k autu flexi rampu pro nájezd invalidního vozíku. Bez flexi rampy se s Týnkou manipuluje těžko.

V současnosti musí 50 kilo vážící dceru maminka pokaždé odkurtovat z vozíku, zvednout ji a dát ji na přední sedačku. To je pro ni velmi fyzicky náročné. S flexi rampou bude moct k vozíku jen přijet, najet na rampu, vozík v autě zafixovat a mohou vyjet.

Zařízení, které vyrábí a do auta instaluje firma od Tábora, vyjde na 214 tisíc korun. Vedení centra Galerie Teplice se rozhodlo, že společně s vámi se pokusí tento obnos Týnce a její mamince pod stromeček letos vybrat. Velká část už je vybraná, zbývá několik desítek tisíc korun.

Bude mít i díky vám Týnka a její maminka krásné Vánoce? Pomoci můžete libovolnou částkou na transparentní účet Konta Bariéry: 17111444/5500, variabilní symbol: 191192, QR platbou, také prostřednictvím webu konto bariéry zde.

Přispět můžete jakýmkoliv finančním příspěvkem přímo v OC Galerie Teplice do zapečetěné kasičky, umístěné u infostánku Galerie Teplice hned pár kroků u stojanu anděla. Další informace se dozvíte zde.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru