Počasí se zbláznilo? Teploty budou atakovat patnáctku!
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Teplicko - Bude zima, bude mráz, kam se ptáčku, kam schováš? Tak touto otázkou se tuzemští, a nejen tuzemští, ptáčci rozhodně nebudou muset zabývat. Opak jest pravdou. Značná část Evropy se momentálně potýká s teplotami vysoko nad dlouhodobým průměrem a v nejbližších dnech v tomto ohledu k žádné změně nedojde.

Ostatně, první den předvánočního týdne je toho dobrým důkazem. Například v Maďarsku na několika místech rtuť teploměru dosáhla patnáctistupňové hranice, nedaleko města Kecskemét dokonce naměřili až 17 °C. Nezvykle teplo bylo také v Česku. V Javorníku na severu Slezska se dočkali 14 °C, podobně jako v Praze a jejím blízkém okolí, kde bylo 13 °C. Ještě extrémnější byla stříbrná neděle, která do Čáslavi, Českých Budějovic a Dobřichovic přinesla rekordních 15 °C.

Podkrušnohoří si podmanila nízká inverzní oblačnost, a proto na podkrušnohorských teploměrech tak žhavá čísla k vidění nebyla. Přesto o zimě nemohla být řeč, v Chomutově na přelomu týdne bylo 7 až 8 °C a jinde tomu nebylo jinak: Most 7 až 8 °C, Teplice 6 až 8 °C, Ústí nad Labem 6 až 7 °C, Děčín 8 až 9 °C apod. Letošní třetí advent tedy byl černým nejen pro alternativní dopravce na železnici, ale rovněž pro paní zimu.

A ta se do Česka, stejně jako do mnoha dalších evropských zemí, nechystá. Přinejmenším v nejbližší budoucnosti se Češi, byť jen někteří, mohou těšit na denní maxima mezi 14 až 17 °C. Budou k nim patřit i Podkrušnohořané?

ÚTERÝ 17. PROSINCE

Někde nad východním Tureckem bude „sedět“ střed tlakové výše, jejíž zadní (západní) okraj najdeme až ve středoevropském vzdušném prostoru. Naopak na trase Pyrenejský poloostrov – Britské ostrovy – Skandinávie bude nadále úřadovat pole nižšího tlaku vzduchu (sestávající z několika samostatných tlakových níží), taktéž zasahující do středoevropského vzdušného prostoru. Výsledek z pohledu Česka? Jižní proudění. Takže máte-li rádi teplo, vyrazte do jihozápadních Čech, v tomto případě na závětrnou (českou) stranu Šumavy. Proč? Jižní vítr by tam měl být znát nejvíce, a to díky fénovému efektu Šumavy, kde se očekávají nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 17 °C. Co Teplicko? Rozhodne inverze – zatáhne-li se nízkou oblačností, je radno počítat s denní maximy „pouze“ okolo 5 až 7 °C, v opačném případě přes 10 °C jako po másle. Srážky žádné.

STŘEDA 18. PROSINCE

Uprostřed posledního pracovního týdne roku 2019 se tlaková výše se středem nad východem Turecka rozhodne, že se ujme vlády ve střední Evropě, a tak jižní proudění zvolní tempo. Nebude-li zataženo nízkou inverzní oblačností, což by nemuselo, můžeme se těšit na všechno jen ne zimní den – na obloze sice poněkud více oblaků vysokého patra, ale ty teploty, ty teploty... Nejvyšší okolo 8 až 12 °C, jinde v Čechách a hlavně na české straně Šumavy okolo 12 až 15 °C. Ráno v minimu kolem... Ranní minima jsou rovněž zajímavá – na jihozápadě Čech 10 °C i více (!), naopak v místech, která „neofoukne“ jižní vítr a která budou celou noc pozorovat hvězdy (tedy jasná obloha), dosáhnou hodnot až kolem bodu mrazu.

ČTVRTEK 19. PROSINCE

Čtvrteční den zůstane v těch samých kolejích. To znamená: Bude-li celý den slunečno, teploty odpoledne vystoupají k hodnotám okolo 7 až 11 °C (nejtepleji znovu bude na závětrných stranách hor, resp. Šumavy a Moravskoslezských Beskyd), bude-li hnusně, tak samozřejmě tak vysoko nepolezou. Přesně (důvěryhodně) předpovědět výskyt nízké inverzní oblačnosti je i pro nejmodernější techniku nezvládnutelná operace, tudíž... Několik věcí je ale jistých: 1) nebude pršet (a sněžit už vůbec ne), 2) mnohde znovu padne teplotní rekord, 3) nárůst počtu lidí v obchodech neskončí. Tož tak.

Leckomu již zřejmě došlo, že o bílých Vánocích letos budeme moci opět pouze a jen snít. Dost možná i na vrcholcích hor, což je bezesporu politováníhodné. Kdoví, třeba Vánoce 2029 budeme trávit pod palmami v tričku – a přitom se nehneme z místa. Anebo se Golfský proud odebere do důchodu a na teploty nad 10 °C budeme rádi vzpomínat. Jak podle Vás budou vypadat Vánoce 2029?

PS: Aktuální výhled na Štědrý den 2019 praví: Oblačno až zataženo, beze srážek, nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, vedle v Německu okolo 10 až 14 °C. (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru