VIDEO NEWS: Co je v kraji nového? Přinášíme aktuální zpravodajskou relaci
Týdenní souhrn zpravodajství přináší Roman Lukáš.
Teplice

Ústecký kraj - Na jednu z nejhezčích železničních tratí v Ústeckém kraji se vrací vlaky do pravidelného provozu. Žáci základních škol mají vědět více o vodě a stromeček už rozsvítili i v Jirkově. To a další zprávy přinášíme v posledním vydání našich video news.

Pokud chcete vidět video news mezi prvními, dejte odběr našemu kanálu na youtube a nezapomeňte označit zvoneček, aby vám žádné naše nové video neuteklo. Děkujeme. Najdete nás na tomto odkazu.

https://www.youtube.com/watch?v=FfwyPfDJ7eg

Švestková dráha

Na takzvanou Švestkovou dráhu v Ústeckém kraji se v neděli 15. prosince 2019 vrátí každodenní železniční provoz. Společnost AŽD totiž v objednávce Ústeckého kraje spustí prodlouženou linku U10 Litoměřice horní nádraží – Most. Stane se tak po dvanácti letech od doby, kdy na tehdy zastaralé a pomalé trati vlaky přestaly jezdit.

Jirkov už má vánoce

Ve městech a obcích v Ústeckém kraji již svítí vánoční stromy a konají se trhy na náměstích, často s doprovodným programem. K tradici se připojili i v Jirkově, kde po vánoční pohádce zahrané před zaplněným náměstím andělé poslali jiskru ke stromu a ten začal zářit. Lidi potěšil ještě dlouhý ohňostroj.

Vodní kufřík

Severočeská vodárenská společnost rozdává v základních školách v kraji takzvané vodní kufříky. Badatelské sady navrhli studenti a učitelé litvínovské Scholy Humanitas. Ve školách pomohou žákům pomocí více než dvou desítek různých pokusů blíže poznat vodu zábavným způsobem. Studenti hned školákům některé pokusy při předávání kufříků předvádějí.

Výhled na Jezeří

Chcete si i v zimním počasí udělat výlet se netradičním výhledem? Díky počasí se nyní pod zámkem Jezeří rozprostírá tajuplná mlha. Nejlepší pohled je z vyhlídky nad památkou. A cože se nám to pod bílými oblaky skrývá? Je to uhelná šachta, ze které vystupují jen nejvyšší body obřích rýpadel. Zámek samotný je pro turisty během zimního období uzavřený.

Tandemová výuka

Chemie se dá na základní škole učit také zábavně. Předvádějí to v Meziboří, kde mají díky Unipetrolu nově zrekonstruovanou a vybavenou učebnu. A aby byla výuka poutavá, zvou si do hodin studenta vysoké školy chemicko-technologické, který se zapojuje do přípravy a realizace nejrůznějších pokusů. Takové vyučování děti z Mostecka baví.

Matematická odysea

A ve škole zůstaneme i v naší další reportáži. A rovněž půjde o ne zcela populární předmět. Logika, uvažování a přesnost ve výpočtech hrály hlavní roli v krajské matematické odysee, která se konala na Střední škole pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích. Děti ze středních škol mají možnost si při krajských odyseách věnovaných různým tématům zábavnou formou ověřit správnost své volby dalšího studia, žákům základních škol se přiblíží studium na středních školách a usnadní jim to výběr nejvhodnějšího oboru.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru