Dubská radnice digitalizovala kroniky a pamětní knihy se vztahem k městu
Dubí. Ilustrační foto
Teplice

Dubí – Vedení dubské radnice nechalo digitalizovat staré kroniky a pamětní knihy, které se vztahují k městu. Informoval o tom tajemník městského úřadu Radek Kindl. V současné době, jak řekl, se připravuje objemná Kronika města Dubí, která zahrnuje události z období let 1949-2013. V kronice budou mít zájemci po digitalizaci a úpravách možnost vyhledávat relevantní informace dokonce pomocí záložek (tagů). Materiál by měl být podle Kindla k dispozici v digitalizované podobě už letos v prosinci.

„Dosud bylo možné originály kronik spatřit pouze v knihovně města anebo ve státním oblastním archivu. Tímto počinem chceme občanům usnadnit přístup k historickým materiálům, ať již z badatelského hlediska nebo z hlediska zájmového,“ vysvětlil tajemník dubské radnice k projektu. Dodal, že uvedeným opatřením chce město rovněž zabránit případnému poškození a opotřebení těchto originálních písemností.

„Digitalizace je náročná na čas, proces trvá cca 6-8 týdnů a je také finančně poměrně nákladná. V nejbližší době proto o úpravě dalších materiálů zatím neuvažujeme,“ odpověděl tajemník k dotazu, jaká historická písemnost bude následovat po velké kronice města. Připustil, že by byl rád, kdyby se například jednotlivé kroniky města mohly digitalizovat každý rok, nebo každé dva roky. Úpravu by si zasloužily i kroniky místních škol. Jak ale současně dodal, jde jen o představu a vzhledem k náročnosti celého procesu také zatím o poměrně vzdálenou budoucnost.

„V každém případě je to velmi zajímavé čtení,“ uvedl k již zpracovaným archiváliím Radek Kindl. „Někdy neustále všechno kritizujeme. Když se ale začteme do událostí, které se tu odehrály například před sto lety, pak se ze svého kritizování snadno vyléčíme,“ upozornil s určitou nadsázkou tajemník. Vzhledem k objemu dat jednotlivých digitalizovaných materiálů, které jsou ukládány ve formátu PDF, je třeba počítat s delší dobou, potřebnou k jejich otevření. V tomto směru, jak Kindl zdůraznil, mají výhodu majitelé moderních, rychlých počítačů.

Mezi historickými materiály, které již byly digitálně zpracované, mohou zájemci najít například kroniku Obecné školy v Bystřici z roku 1945, kroniku střední školy Pozorka z roku 1950, kroniky samosprávných celků, které už dnes spadají pod MÚ Dubí, jako byl OU Běhánky a OU Drahůnky, školní kroniky Běhánek nebo Cukmantlu a další. Písemnosti v digitalizované podobě jsou k dispozici na adrese http://www.mesto-dubi.cz/cs/kroniky/.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru