Už máte teplé bundy? Zbytek pracovního týdne doprovodí mrazivá rána
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Teplicko - Studený vzduch, který do střední Evropy začal proudit v noci z neděle na pondělí po přechodu studené fronty, přinesl poměrně citelné ochlazení. Zatímco v neděli 27. října teploty vystoupaly k hodnotám až okolo 20 °C, v úterý 29. října se zastavily již u desítky s tím, že v ranních hodinách se pohybovaly kolem bodu mrazu. Chladná rána nás budou provázet také ve zbytku zkráceného pracovního týdne a slovo chladná v tomto případě znamená mrazivá.

Středa 30. října:

Oblast vyššího tlaku vzduchu, jejíž střed se v úterý udržoval mezi Faerskými ostrovy a Skotskem, postoupí dále k jihovýchodu, ve skutečnosti se postupně usadí přímo nad střední Evropou. Z toho vyplývá zvýšený příjem vitaminu D neboli slunečnější počasí. Slunečnější, nikoli slunečné, tedy bez nějakého toho mraku se to neobejde. Nejvíce jich lze očekávat někdy mezi 11. až 15. hodinou, kdy to vypadá na polojasno až oblačno, spíše oblačno, poté se ale celkem kvapně vyčasí až na jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C.

Čtvrtek 31. října:

Poslední říjnový den by měl být nejchladnějším dnem tohoto týdne – ráno teploty kolem -2 až -6 °C, odpoledne pak nanejvýše okolo 3 až 7 °C. Na druhou stranu bude slunečno. Ano, slunečno, ne slunečněji. Čili po dobu všech 24 hodin jasno, jen k ránu nepřekvapí tvorba mlh, se kterými si ale když tak horkokrevné slunce tentokrát hravě poradí. Sečteno a podtrženo, druhý měsíc letošního meteorologického podzimu se s námi rozloučí ve velmi dobré, byť poněkud méně teplé náladě. Ale zase lepší než inverzní mordor, ne?

Pátek 1. listopadu:

Když už mluvíme o inverzi... Listopad odstartuje jižním prouděním (zadní okraj dříve zmíněné tlakové výše), které se do večera změní na jihozápadní, a to kvůli rozsáhlému poli nižšího tlaku vzduchu nad severním Atlantikem, jež zahájí invazi do Evropy. Jižní vítr je teplý, ale v této roční době jak pro koho. Narážka nyní naráží na nízkou inverzní oblačnost, která, alespoň podle numerických modelů, si v pátek podmaní většinu Česka. Je tak dosti reálné, že po krásném čtvrtku přijde právě onen inverzní mordor. Nejvyšší odpolední teploty budou závislé na tom, kdy, pokud vůbec, se nízká inverzní oblačnost rozpustí. Nejspíše pobudou v rozmezí 1 až 5 °C. Brrr. Ráno v minim kolem 1 až -3 °C. (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru