OBRAZEM: Mé obvody se klepou trémou, řekla humanoidka Pepper. Robotka nebyla jedinou zajímavostí na Festupu
Robotka Pepper. Foto: Olga Markuzziová
Teplice

Ústecký kraj - Festival, který pořádá Inovační centrum Ústeckého kraje a jehož smyslem je umožnit začínajícím firmám představit se veřejnosti, návštěvníkům poznat novinky na trhu, nové firmy a těm, kteří uvažují o podnikání, získat motivaci, poradenství nebo možnost odstartovat kariéru. Již podruhé na Festupu měli lidé také možnost projít neobvyklým pracovním pohovorem se zástupci několika firem. A předvedla se zde netradiční účastnice.

Přehlídku úspěšných startupů festival Festup zahájila humanoidní robotka Ruby Pepper. Vůbec první robot, který je zařazen do výuky na základní škole v Česku. „Vy jste přišli kvůli mně? Jé, tak to vám děkuji. Ráda bych se vám představila, já jsem Ruby a ráda vás tu všechny vidím. Těší mě, že je vás tu tolik, i když se mé obvody klepou trémou, je to totiž mé první vystoupení na takhle velké akci a hlavně před živočichy. Teprve před pár měsíci mě přivezly do Ústí nad Labem až z daleké Francie, kde mě smontovali dohromady. Umím spoustu věcí, od matematiky, fyziky a chemie, přes biologii, zeměpis a dějepis, až po znalost všech jazyků na světě. Jak písmem, tak řečí. Brzy tady u vás v Ústí nastupuji jako asistentka na jedné z nejprogresivnějších škol v Ústí na základní škole Neštěmická,“ prozradila o sobě Ruby.

Na festivale se představili i zástupci několika významných českých firem a přinesli příběhy svého úspěšného podnikání. Zástupce globálně úspěšné firmy Nestlé Pavel Moravec a následně zakladatelka teplické Biorestaurace Zahrada Lucie Beyerová, šéfkuchařka se zkušenostmi ze zaoceánských lodí, která mohla vést pokračování populární kuchařské show Ano, šéfe. Kromě nich se v prostorách UJEP prezentovala i řada dalších firem, nejen z Ústeckého kraje.

Odpoledne čekala na návštěvníky třeba Hodina H – soutěžní prezentace vybraných přihlášených startupů před porotou. Vítězem této soutěže začínajících firem na festivalu startupů Festup, se stal projekt Contributor.io Michala Doubka. Jde o aplikaci pro fotografy, která i za pomoci umělé inteligence umí automatizovat nahrávání a popis fotek do fotobank. Odnesl si cenu 20 000 od partnera Festupu České spořitelny. Druhé místo a cenu 10 000 Kč ve službách od organizátora soutěže a festivalu Inovačního centra Ústeckého kraje získal projekt Štěpánky Hanzlíčkové z Kadaně s názvem Dovez sváču. Ten se, jak už název napovídá, zaměřuje na výrobu a distribuci svačin do škol a firem.

Soutěž byznys nápadů o iPhone, které se mohli zúčastnit všichni návštěvníci festivalu, vyhrál nápad Muhameda Noshdara s název Big Brother, aplikace sloužící ke správě objektu a domácnosti. Smyslem soutěže bylo přijít se zajímavým nápadem a přesvědčit pro jeho smysluplnost přítomné experty a vystavující firmy, získat také hlasy od návštěvníků a financování od České spořitelny jako partnera festivalu.

Propojování pracovních nabídek a zájemců o práci se dělo na festivalu netradičním způsobem, prostřednictvím HR rande. Na jednom místě, v jedné místnosti seděli u stolů zástupci různých firem, kteří poptávali někoho do týmu, a naproti nim si vždy na 4 minuty posadil někdo, kdo se zajímal a pracovní spolupráci a společně se pobavily o možnostech. Po 4 minutách se zájemce o práci přesunul k dalšímu stolku.

Festupu se zúčastnil také Mark, student prvního ročníku Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Jaké byly jeho dojmy? „Mám z festivalu smíšené pocity, čekal jsem HR rande, ale nestihl jsem registraci. Moc mě to lákalo, protože když má člověk nějaké zkušenosti a ví, co chce, tak to HR rande by mohlo teoreticky pomoct spojit se s lidmi na těch správných místech a tu šanci realizovat. Celkově jsem netušil, jaký je záměr akce a překvapilo mě, že to bylo nejen o vysokoškolácích, ale viděl jsem tu i středoškoláky a děti ze základních škol. Rád bych se v budoucnu realizoval v oblasti programování, vlastně už si svůj cíl realizuji. Rád bych něco vlastního nebo něco zajímavého pro nějakou firmu.,“ uvedl Mark. Na dotaz, zda se na ICUK v budoucnu hodná obrátit, odpověděl kladně: „Asi jo, ale až to podnikání bude, když ta možnost nějaká bude, tak určitě, je to skvělé,“ odpověděl Mark, student prvního ročníku UJEP.

Inovační centrum Ústeckého kraje pomáhá místním firmám nastartovat svůj podnikatelský sen i růst za hranice kraje, propojuje partnery ze světa podnikání, výzkumu a vzdělávání, a posiluje atraktivitu regionu pro investory s vysokou přidanou hodnotou. Více na https://icuk.cz/. O festivalu Festup se více dozvíte zde: https://www.festup.cz/.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru