Na okenních výplních kostela se při slunci objeví biblické texty
Foto: archiv obce Petrovice
Teplice

Teplice, Petrovice – Známá teplická sklářka, umělkyně a pedagožka Lada Semecká (1973) se podílela na obnově kostela sv. Mikuláše v Petrovicích. Kostel je výjimečný krom jiného svojí částečně prosklenou střechou. Lada Semecká pro petrovický kostel vytvořila v rámci renovace okenních vitráží dvě zcela nové okenní výplně.

Slavnostní vernisáž, na které budou výplně představeny, se koná v neděli 20. října v 15 hodin. Podle petrovické zastupitelky Venduly Fremlové se akce uskuteční v rámci tradičního Zamykání muzea v petrovickém kostele. „Lada Semecká okenní výplně vytvořila pomocí techniky fusingu, což je spékání skla. Vznikly jakési mlhoviny, oblaka, v nichž se při průsvitu slunečním světlem objeví texty a slova z Bible,“ uvedla k výjimečnému dílu teplické sklářky Vednula Fremlová, která vznik nových vitráží v zastupitelstvu iniciovala.

Autorka zajímavých okenních výplní působí jako sklářská výtvarnice a designérka na domácí i mezinárodní scéně a patří mezi českou špičku sklářského výtvarného umění. Její díla, volná i užitá, jsou zastoupenáa ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea Praha, ale také v japonských a německých sbírkových institucích. Lada Semecká působí rovněž jako pedagožka na Fakultě umění a designu UJEP. Na nedělní vernisáži v Petrovicích by neměla chybět. Akci zpestří hudebním doprovodem další teplický umělec, hudebník Martin Herbst.

Pokud jste v barokním kostele sv. Mikuláše v Petrovicích ještě nebyli, můžete využít nedělní vernisáž jako příležitost k jeho návštěvě. Kostel byl dlouhou dobu bez střechy, která se v roce 1988 propadla. Zastřešený byl až v roce 2015. Interiér proto stále nese výrazné stopy devastace. Obec Petrovice se ale snaží postupnými kroky kostel obnovit a přetvořit v multifunkční kulturní centrum. Mezi aktuální kroky patří zpětné vsazení 4 vitráží z počátku 20. století do původních okenních otvorů a zmíněné doplnění o dvě nové okenní výplně.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru