OBRAZEM: Archeologové teplického muzea nechali nahlédnout do tajů své práce
Den archeologie. Foto: Ilona Kaulfusss
Teplice

Teplice – Pro všechny zvídavé děti i dospěláky připravili pracovníci Regionálního muzea v Teplicích na sobotu 12. října zajímavou akci s názvem Den archeologie. Měla za cíl přiblížit veřejnosti práci, která je opředená vůní dobrodružství, tajemnem historie a vzdálených míst. Akce se konala v rámci Mezinárodních dnů archeologie a ti, kdo na vnitřní nádvoří zámku v sobotu dorazili, si odnesli skvělé zážitky.

Pro malé i velké návštěvníky byly připravené praktické ukázky práce archeologů, jejich objevů, a především řada her, při kterých si děti mohly některé z historických činností vyzkoušet. Na nádvoří zámku se například seznámily s kuší a také z ní střílely. Občas se jim sice nedařilo trefit strom, natož terč, ale nezdary ani v nejmenším malé střelce neodradily od dalších výzev. Střelbu z kuše si vyzkoušeli i někteří tatínkové.

V budově románské expozice měly děti k dispozici velké pískoviště, které sloužilo jako naleziště. V něm malí archeologové hledali segmenty historických předmětů, a dokonce tu nacházeli valouny zlata. Jeden z tatínků, který hlídal malého archeologa při práci, si s plnými hrstmi valounků postěžoval, že synka z naleziště už asi nedostane. „Usmyslel si, že najde všechny valouny, které jsou v písku poschovávané. Další nálezy ho přestaly zajímat.“

Foto

Archeologové se při odkrývání historických pokladů musejí občas spolehnout i na svoji představivost. Příležitost zjistit, jak na tom s představivostí jsou, dostaly i děti. V černém pytli musely nejdříve vybrat jednu věc. Hmatem si potom vybavit její tvar a přiřadit ke správnému předmětu vyobrazenému na fotografiích. U dalšího stanoviště si malí návštěvníci uhnětli jídelní misku z hlíny, vyrobili sekyrku z klacíku a pazourku nebo vyzkoušeli, jak se tkalo na starém tkalcovském stavu.

Pracovníci muzea měli na sobotní akci taky velkou posilu. S organizací jim pomáhali kamarádi Daniel Antal a Jakub Jílek. Ti u některých stanovišť vysvětlovali úkoly dětem jako zkušení odborníci. Jak ale prozradili, o dráze archeologa neuvažuje ani jeden z nich.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru