Skauti by chtěli novou klubovnu v Teplicích otevřít koncem příštího roku
Skauti koupili pozemek v Trnovanech za budovou policejního ředitelství. Ve výřezu Jakub Mráček.
Teplice

Teplice – Skauting učí děti hodnotám, které by měl ctít každý slušný člověk. Přestože byla jeho činnost násilně přerušená v roce 1940 a později v sedmdesátých letech minulého století, po jeho znovuobnovení zájem o Skauting vzrostl. Od roku 2006 se členská základna v České republice rozšířila o celých 50 procent a dnes má Junák – český skaut bezmála 61 tisíc členů. V Teplicích se za posledních deset let počet skautů dokonce zdvojnásobil a prostory, které organizace léta využívá, už jsou těsné.

„Rozhodli jsme se postavit novou klubovnu a zorganizovali na HitHit internetovou sbírku,“ říká k situaci vedoucí skautského střediska Dvojka Teplice a člen městského zastupitelstva, Jakub Mráček. Skaut v Teplicích má dnes cca 215 lidí. Schůzky se pořádají každý den a některé oddíly se do svých kluboven už fyzicky nevejdou. Stavba, kterou využívají, sloužila jako provizorium vybudované v sedmdesátých letech dvacátého století. Sloužit měla jen tři roky, než se postaví stavba nová. Skautům už ale slouží padesát let a doslova jim občas padá na hlavu.

Skauti proto koupili pozemek v Trnovanech, za budovou ředitelství policie a rozhodli se pro stavbu nové klubovny. Zbourali ruinu, která tam stála, pozemek upravili a zbavili náletů. V současné době čekají, až nabude právní moci stavební povolení vydané před několika dny. „Stavbu bychom měli dokončit v závěru příštího roku. Zatím jsme proinvestovali necelé 3 miliony. Celkové náklady budou 6,5 milionu korun. Snažíme se získat část prostředků zmíněnou sbírkou. Do 9. listopadu musíme vybrat alespoň 222 tisíc, jinak se peníze vrací. Zatím jsme na 67 procentech z požadované částky, takže věřím, že cíle dosáhneme,“ domnívá se Mráček.

Na klubovnu mohou lidé přispívat přímo přes HitHit. Za svůj příspěvek získají zajímavé odměny. Mráček prozradil, že jde o odměny, které vyrábějí sami skauti. „Peníze posílají i lidé z jiných měst, příznivci skautingu nebo rodiče bývalých členů. Těší mě, s jakým zápalem se do sbírky zapojili sami skauti a jejich rodiny. Pro mě je to důkaz živé komunity, ze kterého mám osobně velkou radost.“

Skautskou sbírku můžete podpořit i vy. Více informací naleznete zde.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru