Tragédie na festivalu: Režisér Jan Kačena se nadýchal u pramene CO2 a oživovali jej. Jeho mozek už nevysílá žádné signály
Oddělení DIOP v mostecké nemocnici. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

Plzeň, Most – Se špatnými zprávami přišla v pondělí přítelkyně divadelního režiséra Jana Kačeny, který pochází z Mostu. Od začátku září je v péči lékařů po té, co se na filmovém festivalu v Mariánských Lázních nadýchal oxidu uhličitého a upadl do bezvědomí. Po leteckém převozu do nemocnice zůstává v kómatu.

Co se stalo? Režisér se měl úmyslně u Ferdinandova pramene pokoušet inhalovat oxid uhličitý. Jenže měl odstranit poklop, aby měl k plynu lepší přístup. Přitom spadl do šachty s pramenem, kde zůstal nehybně ležet déle než půl hodiny, než jej vyprostili hasiči v dýchacích přístrojích. Oživovali jej, vrtulníkem jej transportovali do plzeňské nemocnice. Jenže jeho stav je vážný. Bez kyslíku byl příliš dlouhou dobu.

„Honzovi testy dopadly velice špatně. Jeho mozek nevysílá žádné signály, na žádné podněty. Máme pocit, že na nás reaguje. Je to asi jiny vesmír, ale nás vnímá. Neumí zřejmě nic ovládat skrze mozkovou kúru. Řekli, že je to 99 procent poškozeného mozku. Ve středu budou Honzu převážet na DIOP do Mostu. Je nutný myslet na to, ze uvnitř je stále on, dýchá, srdce bije. Slyší. Cítí emoce. Vnímá doteky. Rádi bychom ho pak převezli na některý z DIOP v Praze, protože tam žil, žije 15 let. Takže naše úsilí v tomhle ohledu trvá,“ uvádí jeho přítelkyně Kateřina. Zatím se jí nepodařilo sehnat místo v některé z pražských nemocnic následné péče. Do Mostu Jana převezou, protože zde má stále trvalé bydliště.

Událostí z 1. září se zabývá i policie. „Zahájili jsme úkony trestního řízení a v současné době prověřujeme okolnosti případu,“ sdělila podle Televizního studia Mariánské Lázně krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Jan Kačena se narodil v roce 1982. Základní školu a gymnázium absolvoval v Mostě, v roce 2008 zakončil studia divadelní dramaturgie na brněnské JAMU. Na divadle režíruje od roku 2004. Je specifickou osobností české nezávislé divadelní scény.

Oddělení DIOP v Mostě patří mezi zcela nová. Funguje to takto: Na anesteziologicko-resuscitačním oddělení pacienti dostanou akutní péči. Když se jejich stav se zlepší natolik, že již tuto akutní péči nepotřebují, ale zároveň je ještě nutná podpora jejich některých životních funkcí, přechází do stavu chronické péče a právě o takové pacienty se stará oddělení následné intenzivní péče (NIP) a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP).

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru