Výstavba rodinných domů obci zvedne, míní bývalý místostarosta Újezdečku
Pozemky, na kterých by měly v budoucnu stát rodinné domky. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Újezdeček – Bývalý místostarosta Újezdečku Josef Žampach svolal nedávno jednání zastupitelů, kteří získali hlasy ve volbách. Zastupitelstvo sice nebylo v Újezdečku ustanoveno ani v náhradním březnovém termínu voleb a prakticky v obci žádné nefunguje. Jediným oficiálním zástupcem je tady bývalý starosta Petr Pokorný. Nicméně jsou záležitosti, které je podle Žampacha nutné řešit, bez ohledu na situaci.

„Přišel dopis, že naše obec byla vybraná do projektu na zahlazení škod po důlní činnosti, nazvaného 15 Ekomiliard a abychom předložili potřebnou dokumentaci. Jde o projekt, ve kterém máme šanci získat stoprocentní pokrytí nákladů na vybudování sítí v lokalitě, kde plánujeme výstavbu rodinných domů. Jedná se o dotaci 90 miliónů, na kterou bychom jinak nikdy nedosáhli,“ uvedl Josef Žampach.

Obec získala dotčené pozemky s celkovou výměrou zhruba 10 hektarů bezúplatným převodem někdy před 15 lety. Bylo rozhodnuto nabídnout pozemky pro výstavbu 77 rodinných domů a Újezdeček dostal v rámci slíbené dotace za úkol zpracovat projekt na zasíťování pozemku. Vzhledem k tomu, že v lokalitě zůstala řada šikmých štol po důlní činnosti, projekt nakonec prodražil složitý geologický průzkum a obec za něj zaplatila kolem 20 miliónu korun.

„Už je třeba zajistit sítě. Situace se stává kritickou. Termíny hoří,“ upozornil bývalý místostarosta obce s tím, že by tak mohli přijít o dotaci, na kterou už nikdy nedosáhnou. Problém podle Žampacha je v tom, že opoziční zastupitelé odmítli dát svůj souhlas k podpisu dohody o dotacistarostou. „Pokud by to starosta i přesto podepsal, protože zastupitelstvo tu vlastně nefunguje, za pár dní by na stole leželo trestní oznámení,“ řekl našemu serveru Žampach. Na srpnové schůzi proto znovu na zastupitele apeloval, aby poskytli svůj souhlas s požadovanou aktualizací projektu, ale také k podepsání zmíněné dohody.

Zastupitelé souhlasili pouze s prvním předloženým návrhem. Souhlas s podepsáním dohody odmítli. Josef Žampach zdůraznil, že se v tuto chvíli jedná o projekt na zasíťování pozemku a otálením by obec mohla o dotace přijít. Podle místostarosty opoziční zastupitelé projekt podpořit nechtějí, protože je spojovaný s osobou starosty. Proti tomuto tvrzení se ohradil Květoslav Koutník, který upozornil, že jakékoli závěry zastupitelů v situaci, kdy samospráva fakticky neexistuje, by mohly být zpochybněny, potažmo, nemají žádnou váhu. „Řekli jsme, že nemáme problém to podepsat. Otázkou je, zda náš podpis bude v tuto chvíli něco platný,“ uvedl Koutník.



Diskuse se stočila k pravomocem, které zastupitelé mají. Ti si totiž vyhradili zbytkové pravomoce. Žampach ještě několikrát v průběhu zasedání upozornil, že se neustále prodlužuje termín stavebního povolení. Na námitku jednoho ze zastupitelů, zda bude vůbec o pozemky zájem, uvedl, že už zaznamenal kolem dvou stovek žádostí, přestože obec záměr ještě nezveřejnila. Nicméně, projekt vybudování sítí je momentálně v patovém stavu.

„Aktulizace projektu je schválená, ale to je bez podepsané dohody k ničemu,“ řekl nám místostarosta. Jak dodal, obrátí se ještě v tomto týdnu na ministerstvo s dotazem, zda je v současné situaci k podpisu dohody starostou souhlas zastupitelů skutečně nutný. „Dotace 90 miliónů, kterou se nám podařilo jako zázrakem získat, je jenom na sítě. Když obec později prodá pozemky, zbude ještě kolem 30 miliónů a za to už je možné něco dalšího v obci udělat. Pokud ale neodevzdáme dokumentaci včas, můžeme o peníze nakonec přijít,“ uzavřel Žampach. Termín druhých mimořádných voleb čeká voliče v Újezdečku 14. září.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru