Úpravy cest v proboštovském lesoparku přijdou na čtyři miliony korun
Společnost Lesors se pustí do oprav cest v lesoparku ještě v průběhu letošního léta. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Proboštov – Do výběrového řízení na prováděcí firmu pro opravy cest v Lesoparku Proboštov se podle místostarosty Romana Nešetřila přihlásily celkem tři firmy. Nabídka vítězné společnosti Lesors z Dubí přitom byla výrazně nižší než nabídka dalších dvou účastníků řízení. V pondělí 19. srpna zastupitelé na svém zasedání schválili smlouvu o dílo s prováděcí firmou. Projekt vyjde Proboštovské na 4,091 milionu korun.

Společnost Lesors se pustí do oprav cest v lesoparku ještě v průběhu letošního léta. Práce jsou rozdělené do dvou etap a s jejich dokončením se počítá příští rok na jaře. „Rozdělení do etap bylo nutné,“ vysvětluje Roman Nešetřil. „Jakmile začne padat listí, musí být totiž práce z technických důvodů přerušeny.“ Záměrem vedení obce je obnovení funkčnosti parkových cest a sjednocení jejich podoby do výsledného efektu mlatových cest. Trasy byly sice už dříve částečně zpevňované, ale současný stav jejich povrchu vyžaduje další úpravy. „Cesty, které se budou zrovna opravovat, přístupné nebudou. Jinak ale neplánujeme žádné větší omezení vstupu do lesoparku,“ dodal místostarosta.

Obec se snaží pobyt v proboštovském lesoparku návštěvníkům různě zpestřit. Už před časem tady byly například nainstalované budky pro ptáky a netopýry. K nim později přibyla i různá broukoviště. Ta jsou tvořená mrtvým dřevem, které hmyz pro svůj úkryt vyhledává. A jak nám nedávno Roman Nešetřil prozradil, v rámci realizace projektu by mohly do lesoparku přibýt i další zajímavé prvky.
Mlatové cesty tvoří sypaná směs hrubšího a jemnějšího přírodního nebo umělého kameniva, které se po uložení mechanicky zhutňuje. Finální zhutnění zajistí vysokou nosnost cest, které působí přírodním dojmem. Okraje se zpevňují ocelovou pásovinou, případně dubovými nebo bukovými trámy tak, aby cesty volně splývaly s terénem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru