Zapršelo, napršelo, nyní je načase slunečné a teplé počasí. A do konce prázdnin?
Vrací se léto na zbytek prázdnin? Ilustrační foto
Teplice

Ústecký kraj - Posledních několik dnů se neslo ve znamení velké oblačnosti a vzhledem k aktuálnímu počasovému trendu i relativně vydatných srážek. Na vině byla znuděná, promiňte – zvlněná studená fronta, která nad střední Evropou a hlavně Českem strávila více než 60 hodin. Napršelo tolik, že z toho až tráva zezelenala. Na jak dlouho?

Nahlédněme nyní do meteorologického lógru a odhalme, co nás čeká a nemine ve zbytku tohoto týdne:

Čtvrtek 22. srpna: Nad značnou částí Evropy, přesněji řečeno na trase Keltské moře – západní Evropa – NDR – Pobaltí, se bude udržovat oblast vyššího tlaku vzduchu, podobně jako ve středu 21. srpna. A proto se již předposlední čtvrteční den meteorologického léta 2019 obejde jak beze srážek, tak oblačnosti. Tedy, v první polovině dne nepřekvapí trocha průsvitných oblaků vysokého patra a po obědě teoreticky nějaký ten osamělý cumulus anebo stratocumulus, povětšinou však lze čekat jasno, nic víc než jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo příjemných 20 až 24 °C.

Pátek 23. srpna: Střed oné oblasti vyššího tlaku vzduchu se posune více na východ, konkrétně do běloruského, plus minus, vzdušného prostoru. Česko se v důsledku toho ocitne na její jižní straně, což v praxi znamená suché východní až lehce jihovýchodní proudění. Výsledkem jest bezmezně modrá obloha, jinými slovy den zalitý sluncem. I když ne úplně, a to kvůli prostorově skromně řešené tlakové níži nad severem Itálie. Takže, v noci, ráno, dopoledne a prakticky po celé odpoledne jasno, k večeru a večer mraků od jihu trochu přibude. Ale aby z nich pršelo, to ne. Půjde totiž o mraky nacházející se v tzv. vysokém patře. Nejvyšší odpolední teploty okolo 22 až 26 °C, ráno v minimu kolem 13 až 9 °C.

Sobota 24. srpna: Příliv (vysoké) oblačnosti od jihu bude v noci na sobotu pokračovat, vlastně nejen v noci, nýbrž i v pozdnějších fázích soboty. Na dokonalé azuro tím pádem nedojde, nicméně totéž možno povědět o dešťových kapkách i chladu. Sobotní nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo letních 24 až 28 °C, ráno v minimu nabídne teploty kolem 16 až 12 °C.

Neděle 25. srpna: A zase ty tropy! Vskutku, nedělní nejvyšší odpolední teploty zamíří k 26 až 30 °C, ráno v minimu kolem 18 až 14 °C. K tomu by mělo být převážně slunečno, doslovně jasno až polojasno, avšak s tím, že třeba model GFS předpokládá tvorbu přeháněk a bouřek. Je ale dosti pravděpodobné, že jde o mylný předpoklad. Tak jako tak teplo bude. A šmitec. Prakticky to samé se pak rýsuje na pondělí 26. srpna, jen s tím rozdílem, že denní maxima okolo 27 až 31 °C.

Výhled maximálních teplot na poslední prázdninový týden:

  • 26. srpen: 27 až 31 °C
  • 27. srpen: 28 až 32 °C
  • 28. srpen: 26 až 30 °C
  • 29. srpen: 25 až 29 °C
  • 30. srpen: 23 až 27 °C
  • 31. srpen: 27 až 31 °C
  • 1. září: Moc daleko...
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru