Salesiáni v Teplicích pomáhají dětem a rodinám už dvacet let
Zleva: Linda Vršatová a Hana Machová
Teplice

Teplice – Jsou problémy, které někomu mohou připadat banální a jinému s nimi padá celý svět. Ne každý měl štěstí, že dostal do vínku pevný směr a základ. Spousta lidí se ve svém životě neustále hledá. Prohlašovat, že se vlastní vinou neumí s problémy vypořádat a ať se starají sami, je hodně krátkozraké. Nikdy nikdo neví, kdy sám uvízne v neřešitelné situaci a bude potřebovat pomoc.

Naštěstí existují organizace, které lidem v podobných situacích podají pomocnou ruku. Jednou z nich je Salesiánské středisko Štěpána Trochty v Teplicích, které letos slaví dvacet let své existence. Za tu dobu se jeho pracovníkům podařilo vybudovat salesiánské středisko v Proseticích, otevřít další základnu v Trnovanech, ale především pomoci spoustě dětí a rodin. Bohužel, mnozí o této pomoci a celkově o službách salesiánů nic nevědí.

„Do salesiánského střediska v Proseticích přicházejí děti už dvacet let. Potkat se s kamarády, popovídat si, zahrát hry, zapojit se do zájmových kroužků a učit se,“ říká k programu střediska ekonomka a manažerka PR Hana Machová. Vzdělávání a individuální doučování je podle ní jedna z hlavních činností organizace. Salesiáni jsou si vědomi, že vzdělání je pro děti šance na lepší budoucnost a také na snadnější zvládání problémů, které je v životě mohou potkat. Některé z dětí, které středisko navštěvovaly, tady dnes už působí jako asistenti nebo vedoucí zájmových kroužků.
„Druhé středisko máme v Trnovanech. Tam kromě zmíněného programu pro děti funguje i nízkoprahové zařízení pro děti a mládež od 13 do 26 let. Uvedená věková skupina tu najde místo, kde je možné zahrát si kulečník, šipky, stolní fotbálek, tenis a hry. Také je tady ale pokaždé někdo, s kým si mohou popovídat, domluvit si doučování nebo si nechat poradit s problémem, který nejsou schopni sami, ani s pomocí rodičů, vyřešit.“ Původně fungovalo trnovanské středisko na Luně. Druhým rokem má své zázemí v Maršovské ulici. Salesiáni tady připravují pro děti a mládež bohatý program. K dispozici mají prostory patrové budovy, zastřešenou terasu, dvě hřiště a travnatou plochu v okolí objektu.



Salesiáni poskytují už desátým rokem také sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi – program Podaná ruka. „Službu vyhledávají rodiny, které mají potíže s bydlením, s rodinným rozpočtem, řeší partnerské nebo výchovné problémy. Takovou rodinou rozumíme rodiče samoživitele, prarodiče, kteří mají v péči svá vnoučata, ale i funkční rodiny, kde se děti potýkají s poruchami učení, ADHD a či jinými potížemi,“ vysvětluje Hana Machová. Náplní služby Podaná ruka je podle Machové rovněž pomoc při řešení konfliktů v rodině, při jednání s úřady a institucemi, doprovody na úřady, instituce, pomoc a podpora při problémech s bydlením, zadlužením, při hledání práce, návrhy k soudu, asistované kontakty, poradenství v oboru právním a speciální pedagogiky a jiné. Důležitou součástí je spolupráce s dalšími odborníky, úřady a institucemi jakými jsou OSPO, PPP, ZŠ, ÚP aj. Služba také disponuje vlastními právnickými službami a službami speciálního pedagoga.
Vedoucí Sociálně aktivizační služby (SAS) Linda Vršatová uvádí, že by bylo ideální, kdyby se problémy řešily včas. „Mnozí lidé se za své potíže či situaci stydí a než najdou odvahu nechat si poradit a pomoci, problém často naroste do těžko řešitelných rozměrů. Toto se může týkat i tzv. výchovných problémů dítěte. Přitom může být problém pouze v nedostatečných rodičovských kompetencích, které dokážeme v rámci služby napravit.“

„Někdy je situace obtížná a často si lidé pomoci sami nedokážou. Jak může finančně zabezpečit rodinu maminka s malým dítětem? Jak se mají domluvit rozvedení manželé o výchovných problémech dítěte, když si nenaslouchají? Kdo pomůže rodině, kde živitel onemocněl? Jak zajistit školní potřeby anebo brýle dvěma dětem ze čtyř, když jste s dětmi zůstal sám a část platu vám ukrojí exekuce? Ano, za problémy si často mohou rodiče sami. Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi proto v různých situacích poradí, pomůže, ale hlavně aktivizuje, aby si dospělí příště věděli rady a do podobných problémů se nedostávali,“ dodává ke službě Podaná ruka Hana Machová.

Činnost salesiánského střediska a zmíněný projekt jsou vázány na dotace a příspěvky dárců. K poskytnutí financí z Ústeckého kraje, které projekt pro své fungování potřebuje, je podmínkou získání 5 procent z celkového rozpočtu od jednotlivců a firem. „Uvítáme každou finanční pomoc a také hmotné dary – školní pomůcky, matrace, oblečení a boty. Dvacet let pomáháme. Abychom v pomoci rodinám s dětmi mohli pokračovat, potřebujeme nyní pomoc i my,“ uzavírá Hana Machová.

  • Více naleznete na stránce http://teplice.sdb.cz
  • Kontakt: E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., telefon: 603 515 077
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru