OBRAZEM: Budoucí architekti a designéři prezentovali výsledky své práce
Student Miloslav Svoboda u svého návrhu rekreační chaty v norských lesích. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Duchcov – Na Gymnáziu a Střední průmyslové škole (GSPŠ) v Duchcově je teprve druhým rokem otevřený nový obor Architektura a interiérový design. Zaměření, které v současné době láká stále více mladých lidí. Vedení školy se v zájmu prezentace studijních výsledků svých studentů, ale i propagace oboru samotného, rozhodlo uspořádat výstavu s názvem Duxarch1. Její vernisáž se konala v úterý 25. června přímo v prostorách školy.

„Výstavu jsme uspořádali poprvé a chceme, aby se z ní stala tradice,“ řekla nám ředitelka školy Jana Poláková. Dodala, že akce probíhá pod záštitou 1. náměstka hejtmana Ústeckého kraje Martina Kliky a uskutečnit se mohla díky podpoře Ústeckého kraje a společnostem DEK, a.s. a Geoprojekt Chomutov, spol. s.r.o. - Vladimír Vysloužil. „Letos jsou na výstavě prezentované pouze práce studentů 1. a 2. ročníku, protože další ročníky ještě nemáme,“ poznamenala Poláková. Duxarch proto slibuje v každém dalším ročníku stále širší portfolio prezentace výsledků práce studentů školy.

Cílem akce, která vznikla z iniciativy pedagogů a studentů školy, je představit rodičům žáků, ale i veřejnosti, studijní výsledky, práce a projekty. Přiblížit odborný posun, k němuž žáci od zahájení svého studia postupně dospívají. Vernisáž výstavy byla také příležitostí k ocenění práce nejlepších studentů, Michala Martináka a Radima Fialy. Předávání cen se zúčastnil i náměstek hejtmana Martin Klika.

Návštěvníky vernisáže práce a projekty studentů nadchly a v mnohých směrech překvapily. Jedna z přítomných žen si u panelu s návrhem svého syna například povzdechla: „Nestačím žasnout, jak je ta jeho práce precizní. Přitom ve svém pokoji má takový binec, že to ani nejde popsat.“ Návštěvníky zaujalo profesionální zpracování projektů, pobavila hravost, kreativita i humorný nadhled, který je pro mladou generaci příznačný. Výstava potvrdila, že obor studenty baví a pro řadu z nich bude v životě stěžejním.

Mezi tématy, která přitahovala pozornost, byla například architektonická kresba. Studenti ve svých pracích představili, jak se vypořádali s kreslířskými technikami a s pečlivostí při grafickém projevu. Vystavené byly některé seminární práce, kresby architektonických objektů a detailů pořízené z plenéru. Největší zájem ale vzbudily panely s grafickými návrhy exteriérů a interiérů předmětu Grafika a design, v němž si studenti osvojují využívání CAD systémů, vizualizačních počítačových programů i kreslířskou techniku pro navrhování 3D modelů.

Fotogalerie

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru