Povodí Ohře připravuje rekonstrukci koryta Bystřice v Teplicích
Bystřice dělá občas vrásky i obyvatelům Dubí, odkud směřuje do Teplic. Její koryto nechala dubská radnice po poslední povodni, která zaplavila velkou část města a způsobila miliónové škody, zpevnit. Potok tady ale neskončil pod zemí jako v Teplicích.
Teplice

Teplice – V rámci Bystřického potoka, v jeho teplické části, se připravuje rekonstrukce profilu koryta jediného vodního toku, který prochází Teplicemi. Konkrétně půjde o část od křižovatky U Červeného kostela s ulicí Palackého, až do Jankovcovy ulice, k odbočce k panelovému domu. Na posledním zasedání teplických zastupitelů se řešilo uzavření dodatku ke Smlouvě o vzájemné spolupráci, kterou mají Teplice uzavřenou v rámci projektování a spolufinancování projektu se státním podnikem Povodí Ohře od roku 2017.

Jedná se celkem o šest úseků, které budou úpravami krytu potoka postupně dotčené. V rámci diskuse na projednávaný bod programu zareagoval zastupitel Zdeněk Bergman (VOLBA PRO! TEPLICE). Ten vyjádřil nevoli s tím, že se zpevní opláštění krytu potoka, namísto toho, aby se tok odkryl. „V době, kdy je trendem vodní toky odkrývat, dochází k zabetonování jediného teplického potoka. A to způsobem, aby se jeho odkrytí v budoucnu ještě ztížilo!“ Zastupitel ale nepřiměl ostatní k diskusi a návrh rady na schválení uzavření dodatku ke smlouvě s Povodím Ohře zastupitelé schválili.

Koryto potoka Bystřice, která vede ve směru od Dubí přes Teplice a Šanov do Bystřan, bylo v roce 1911 v délce 3,5 kilometru vyhloubené, překlenuté a zmizelo z očí Tepličanů pod zem. Tehdejší vedení města přistoupilo k uzavření koryta poté, co se Bystřice několikrát vylila z břehů. Například v roce 1897, jak uvedl Pavel Kovář na portálu Zpravodajství Teplicka v roce 2008, se po dvou týdnech dešťů vylila Bystřice v Dubí. Kromě toho, že si voda vyžádala lidské oběti a došlo k podemletí tramvajové trati, přinesl potok s sebou do Teplic nánosy sutě, a to až do Šanova. Kamenné a Štěpánovy lázně byly tehdy zavalené bahnem do výšky dvou metrů. Voda zaplavila ulice a lázeňští hosté museli být evakuovaní na loďkách.

Přestože Bystřice zmizela pod zem, dává čas od času o sobě vědět. Například v roce 2002, kdy potok, ani kanalizace nestačily při dlouhotrvajících deštích pojmout dešťovou vodu, došlo k zatopení části u Červeného kostela, Masaryčky i Doubravské ulice. V roce 2007 přistoupilo Povodí Ohře z důvodu havarijního stavu koryta k jeho rekonstrukci v části u Kamenných lázní. Jednalo se zejména o zpevnění dna. Z toho důvodu byla v této části města přerušena doprava na půl roku a musely být vykácené některé vzrostlé stromy v lázeňském parku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru