Vratné kelímky se v Proboštově objeví poprvé na Vochomůrka festu
Foto: archiv OÚ Proboštov
Teplice

Proboštov – Další obcí, která přichází s postupným zavedením vratných kelímků na svých společenských a kulturních akcích, je Proboštov. Podle místostarosty Romana Nešetřila má projekt za cíl omezení používání jednorázových plastů, podporu ekologie a ochrany životního prostředí, ale také úsporu nákladů za svoz odpadu. „Jen z poslední akce, z Antonínské pouti, jsme po jejím skončení odvezli 10 plných multikár odpadků,“ zdůrazňuje Nešetřil.

Vedení obce objednalo zatím 3 tisíce kusů kelímků s logem Proboštova. „Původně jsme chtěli, aby logo bylo barevné. Z úsporných důvodů jsme ale zvolili černobílou variantu.“ Podle místostarosty jde o kelímky s ouškem typu NickNack, s objemy 3, 4 a 5 decilitrů. Do jejich pořízení obec investovala kolem 50 tisíc korun. Roman Nešetřil je přesvědčený, že se náklady rychle vrátí. „Kelímky budeme vydávat oproti záloze 50 korun, což je cena vyšší, než cena pořizovací. Také uspoříme nezanedbatelné investice v souvislosti se snížením objemu odpadu, který řešíme po každé z akcí.“

Vratné kelímky si návštěvníci mohou nechat, případně vrátit, a tak získat zálohu zpět. Místostarosta přiznal, že má řadu ohlasů od lidí, kteří podobné kelímky začali sbírat jako suvenýry a na proboštovský úlovek se už těší. Pokud si návštěvníci kelímek nechají, mohou ho použít na všech akcích. „Domníváme se, že 3 tisíce kusů bude pro letošní rok stačit. V každém případně není problém u firmy objednat další,“ komentuje novou sběratelskou horečku místostarosta.

K tomu, aby si lidé mohli kelímek opláchnout, budou sloužit vyplachovací fontánky. Ty si obec bude najímat od jedné z moravských firem. Premiéru v Proboštově zažijí vratné kelímky na country-folkovém festivalu Vochomůrka fest, který se uskuteční v sobotu 29. června. Postupně se pak objeví i na dalších akcích pořádaných do konce letošního roku. Od příštího roku už budou zavedené celoplošně. „Rád bych ještě zmínil Jitku Mouchovou z komise životního prostředí, která je autorkou nápadu zavedení vratných kelímků a předsedu finančního výboru Jaroslava Pokorného, který její nápad podpořil,“ uzavřel Roman Nešetřil.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru