OBRAZEM: Nechte se vtáhnout do veselého světa brouků, plného barev
Ze zahájení výstavy. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Roman Franta je známý výtvarník, kterého renomé už řadu let přesahuje za hranice naší republiky. Jeho tvorba je jedinečná a láká znalce a sběratele nejen u nás, ale i v USA, Norsku, Británii, ve Francii a v dalších zemích. Pro tvorbu Romana Franty jsou typické motivy z živočišné říše, portrétní tvorba a obliba pestrých barev. Jeho nejznámější díla jsou spojená především s motivy brouků. Ti také dali název výstavě, My brouci, kterou je možné od čtvrtka 16. května vidět ve dvou síních teplického zámku.

Vernisáž pojal výtvarník, původem z Tábora a dnes žijící v Praze, jako zábavnou show. Ve vstupní chodbě zámku nechal nainstalovat obřího brouka. Na poslední chvíli se také rozhodl změnit už připravený program a po dohodě s pracovníky Regionálního muzea v Teplicích zorganizoval i speciální vernisáž pro děti. Ta začínala o dvě hodiny dřív než vernisáž oficiální a malí umělci v ní dostali možnost projevit své tvůrčí schopnosti v narychlo spíchnutém workshopu.

Hlavní vernisáž se konala od 18. hodiny a uváděla jí dvojice hudebníka a zpěvačky. Oba byli ve stylovém převleku za brouka. Na prostranství Zámeckého náměstí, před budovou muzea, hráli hity z různých žánrových oblastí a lákali tak kolemjdoucí k návštěvě vernisáže. Oficiální zahájení se tak neslo v duchu standardem nezatížené pohody. Výstavu prací Romana Franty, která je realizovaná s podporou Ministerstva kultury ČR a Statutárního města Teplice, můžete navštívit až do 1. září.

Roman Franta

Narodil se 3. srpna 1962 v Táboře. Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze u profesora B. Dlouhého a A. Veselého a Art Institute v San Franciscu u profesorů J. Morgana, J. Hatovského a K. Anno. Výtvarník pracuje a žije v Praze. Zastoupený je v řadě českých a zahraničních galeriích i soukromých sbírkách.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru